Aztecki sekret zdrowia – dobry dla zdrowia każdego z nas

przez aleeko . 0 Komentarzy

Aztecki sekret zdrowia – dobry dla zdrowia każdego z nas

Szałwia-hiszpańska-chia

 x1 Nasiona szałwii hiszpańskiej „Chia” to najlepszy produkt w tzw. superżywności. Nasiona te są jadalne i wyjątkowe ze względu na skoncentrowanie wielu składników pokarmowych takich, jak:

– nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6

– wielocukry i aminokwasy

– przeciwutleniacze (flawony, kwasy fenolowe)

– witaminy E, C, A (beta-karoten) oraz witaminy z grupy B

– błonnik i aminokwasy egzogenne

– wapń, magnez, sód, żelazo, fosfor, cynk, miedź, mangan, bor

„Chia” jest najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 oraz błonnika, zawarte w nasionach kwasy omega 3 i omega 6 występują w najkorzystniejszej dla organizmu proporcji 3:1.

Dlatego nasiona „Chia” dobre są dla:

– serca i naczyń krwionośnych

– chorych na cukrzycę

– kości (zadbają o ich gęstość) i zdrowych stawów

– ludzi mających problemy z nadwagą

– jelit i układu pokarmowego

– osób z chorobami nowotworowymi, w profilaktyce nowotworów

– chowania dobrego nastroju i sprawnego umysłu zarówno u ludzi młodych, jak i w podeszłym wieku.

Superżywność „Chia” tym różni się od modnej żywności funkcjonalnej, że zawiera w nasionach życiodajne składniki przedstawione powyżej. Żywność funkcjonalna to produkt, który zawiera jeden lub dwa składniki uważane za korzystne dla zdrowia człowieka, np. jogurt z bakteriami probiotycznymi lub produkt spożywczy z witaminą A i D.

Życiodajne składniki obecne w nasionach „Chia” stanowią również zastosowanie w profilaktyce syndromu „wypalenia organizmu”. Objawy syndromu to:

– brak energii, bóle głowy, podatność na infekcję

– problemy z zasypianiem, ataki paniki

– problemy z sercem i układem krwionośnym

– dolegliwości jelitowe, np. biegunka, zapalenie jelit

   Nasiona „Chia” cechuje długi, do trzech lat okres spożycia (nie jełczeją w przeciwieństwie do nasion lnu). Dawkowanie 3 x dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.

Zapraszamy do działu „Przepisy”, gdzie znajdą Państwo kilka kulinarnych pomysłów z wykorzystaniem tych nasion.

 

x1 Szałwia hiszpańska „Chia” należy do roślin oleistych i jest gatunkiem dziś uprawianym w Meksyku, Argentynie, Kolumbii, Peru, Boliwii, a także w Australii, na południu Stanów Zjednoczonych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *