Przepisy z nasionami „Chia”

przez aleeko . 0 Komentarzy

Owsianka z „Chia”

– 50 g płatków owsianych

– 250 ml wody

– łyżeczka nasion „Chia”

– orzechy, rodzynki, świeże owoce

Wodę z płatkami owsianymi oraz nasionami wlać do małego garnka i zagotować, stale mieszając. Gotować na małym ogniu przez 1-3 minuty, aż powstanie papka.

Wlać papkę do miski i udekorować według uznania. Do słodzenia letniej owsianki świetnie nadaje się miód.

Sałatka pomidorowa z pastą

– 6-8 dużych pomidorów

– łyżka świeżych ziół: bazylii, oregano, szczypiorku i pietruszki

– szczypta gałki muszkatołowej

– 1 czerwona papryka

– ¼ szklanki oliwy z oliwek

– ¼ żelu „Chia”

– sól i pieprz

Zmieszać zioła, żel „Chia”, oliwę z oliwek oraz paprykę i zmiksować. Polać pokrojone na kawałki pomidory i pozostawić na 3-4 godziny. Podawać po dodaniu ciepłej lub zimnej pasty.

Zupa ziemniaczana z rukolą

– 800 g ziemniaków

– 2 ząbki czosnku

– 150 g rukoli

– 1,5 l bulionu warzywnego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– łyżka żelu „Chia”

– sól i pieprz

– 1 porcja parmezanu

Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Obrać czosnek i posiekać. Umyć rukolę, odsączyć i drobno pokroić.

Podgrzać bulion warzywny i dogotowywać w nim ziemniaki oraz czosnek przez mniej więcej 15 minut. Dodać rukolę i gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Zdjąć zupę z ognia i zmiksować, dodać żel „Chia” i oliwę. Na koniec doprawić do smaku pieprzem oraz solą i udekorować porcje startym parmezanem.

Warzywa na patelnię

– 1 bakłażan

– 1 cukinia

– 2 czerwone papryki

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 300 g pomidorów

– 2łyżki prażonych nasion „Chia”

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego

– świeży rozmaryn

– sól i pieprz

Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Umyć i oczyścić warzywa. Wszystko pokroić w kawałki wielkości 2 cm. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć kolejno czosnek i cebulę, następnie bakłażana i cukinię. Na koniec dodać pomidory i paprykę. Doprawić solą i pieprzem oraz dopełnić octem balsamicznym. Dodać posikany rozmaryn i na koniec prażone nasiona „Chia”. Można podawać z ryżem.

Lody bananowo-czekoladowe

– 1 banan

– 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku

– łyżeczka nasion „Chia”

– 3-4 łyżki mleka

Zmiksować wszystkie składniki i nakładać gładką masę do pucharków. Zamrozić. Można też użyć musu orzechowego. Wtedy trzeba jednak dodać jedną łyżkę mleka.

 

 

Przepisy pochodzą z książki Barbary Simonsohn pt.” Nasiona Chia. Aztecki sekret zdrowia”. Wyd. Vital, 2015.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *