Co zakwasza organizm? cz. 3

przez aleeko . 0 Komentarzy

Co zakwasza organizm?

Przyczyną zakwaszenia organizmu jest przetworzona żywność, pełna pustych kalorii o niewielkiej zawartości naturalnych substancji witalnych bogatych w energię, związków mineralnych i pierwiastków śladowych, które mają działać neutralizująco na kwasy powstające w wyniku metabolizmu.

Kwasy powstające w wyniku metabolizmu żywności muszą być neutralizowane za pomocą substancji zasadowych, co prowadzi do powstawania najczęściej fosforanów i siarczanów.

Neutralizacja kwaśnych związków prowadzi do uszczuplenia puli zasad w organizmie.

Współczesny styl życia (sytuacje stresowe, strach, złość, przepracowanie) oraz moda na uprawianie sportu, niekiedy nieodpowiedzialne (przetrenowanie) może prowadzić również do zakwaszenia.

co-zakwasza-organizm-przetrenowanie    co-zakwasza-organizm-stres

Kwasy, które powstają ze spożywanej żywności i innych czynników, to m.in.:

– kwas moczowy powstaje w metabolizmie mięsa i jego przetworów;

co-zakwasza-organizm-mieso    co-zakwasza-organizm-przetwory-z-miesa

– kwas siarkowy i azotowy z wieprzowiny i jajek;

– kwas azotowy z peklowanego mięsa i serów zawierających dodatki wapniowo-azotowe;

– kwas węglowy z braku ruchu i nieprawidłowego oddychania;

– kwas mlekowy z przemęczenia i przetrenowania organizmu;

– kwas garbnikowy i solny z czarnej herbaty i kawy;

– kwas acetylosalicylowy ze środków przeciwbólowych;

– kwas solny powstaje w sytuacjach stresowych, strachu i złości;

– kwas szczawiowy powstaje z rabarbaru, szpinaku i kakao;

– kwasu octowego ze słodyczy, cukru, produktów z białej mąki i tłuszczu;

co-zakwasza-organizm-cukier

– kwas mrówkowy ze sztucznych słodzików.

Dodatkowo kwaśne związki mogą powstawać w wyniku długotrwałej fermentacji jelitowej, prowadzącej do dysbiozy (nadmierne rozmnażanie się bakterii patogennych).

Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się również używki i przyjemności:

– kawa;

– napoje typu cola;

– papierosy;

– sport;

– sól;

– farmaceutyki;

– narkotyki.

co-zakwasza-organizm-papierosy  co-zakwasza-organizm-cola  co-zakwasza-organizm-farmaceutyki

Ze wszystkich powstających kwasów podczas metabolizmu w naszym organizmie najtrudniej rozpuszczalnym jest kwas moczowy. Przy niedoborze substancji zasadowych dochodzi do jego szybkiego zagęszczenia.

Znanym objawem nadmiernego gromadzenia się kwasu moczowego w organizmie jest dna moczanowa, która powstaje w wyniku zmagazynowania w stawie kryształków kwasu moczowego.

Zazwyczaj dna dotyczy stawów w paluchu, ale schorzenie może dotyczyć stawów ramiennych lub łokciowych. Nadmiar kryształów kwasu moczowego może prowadzić do pojawienia się guzków na małżowinie usznej, zgrubień w pochewkach ścięgien i kaletce maziowej. Odkładający się kwas moczowy prowadzi do stanu zapalnego i bardzo silnego bólu (Treutwein 2012).

Osoby odwiedzające tę stronę najczęściej wyszukiwały takie hasła jak: co zakwasza organizm, produkty zakwaszające organizm, jakie produkty zakwaszają organizm, zakwaszenie organizmu przyczyny, produkty zakwaszające.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *