Zdrowotne i kosmetyczne właściwości oleju z czarnego kminu

przez aleeko . 0 Komentarzy

Nigella sativa to roślina, która występuje pod wieloma nazwami: czarny kminek, czarnuszka siewna, czarnuszka egipska, kmin indyjski, czarna kolendra. W pierwotnej wersji Biblii aramejskiej występuje jako szabbuno. Dzisiejsi Asyryjczycy nazywają ją kumto (tj. czarnuszka). Arabowie używają poetyckiego określenia „nasiona szczęścia” – habbat al. -baraka. Angielska nazwa jest równie poetycka jak Arabów: Love in a mist – miłość we mgle.

czarnuszka-kwiat

Roślina ta jest znana od co najmniej pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji Południowej i Afryce Północnej. Należy do rodziny jaskrowatych. Jej łodyga ma 40 – 60cm wysokości. Znajdują się na niej delikatne, podwójne pierzastosieczne liście a na szczycie bladobłękitny kwiat z błękitnym unerwieniem i seledynowym szczytem. Taki pokrój przyczynił się do francuskiej nazwy rośliny – włosy Wenus (Cheveux de venus). Jest rośliną jednoroczną, kwitnie od maja do września. Dziko występuje na siedliskach ruderalnych i jako chwast zbożowy. Czarnuszka jest rośliną miododajną. Owoc występują w formie mieszków.

Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji  naszej urody oraz właściwości zdrowotne. Olejku czarnuszki używa się do produkcji perfum.

olej-z-czarnuszki

Korzyści w pielęgnacji urody:

– wpływa bardzo korzystnie na nasze włosy – stymuluje wzrost włosów poprzez wzmocnienie mieszków włosowych, które tworzą silne korzenie włosa,

– nawilża skórę i włosy ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomaga redukować drobne linie mimiczne i zmarszczki,

– w swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy), które nie są syntetyzowane przez nasz organizm, co wpływa korzystnie na skórę i pomaga zachować jej młody i promienny wygląd, ma właściwości odżywcze, gdyż zawiera witaminę A, B i C oraz minerały:  wapń, potas, magnez i cynk, które stymulują skórę do regeneracji,

– wspomaga leczenie trądziku oraz przywraca równowagę sebum skóry,

– skutecznie działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, korzystnie wpływa na problemy skórne,

– pomaga redukować blizny i przebarwienia różnego pochodzenia,

– zmniejsza zaczerwienienia spowodowane trądzikiem różowatym i innymi chorobami skóry, ma właściwości przeciwzapalne, jest również naturalnym lekiem przeciwhistaminowym, idealnym na choroby skóry, spowodowane przez alergie.

 

Korzyści zdrowotne

Dawniej olej z czarnego kminku był używany w leczeniu chorób wątroby i przewodu pokarmowego, żółtaczki, bólów głowy, uczucia zatkanego nosa. Przypisywano mu również właściwości dodawania energii i zdolność pozbywania się pasożytów jelitowych. Obecnie jest prowadzonych coraz więcej badań, które wykazują korzyści zdrowotne ze spożywania oleju z czarnuszki.

Olejek eteryczny z czarnego kminku zawiera bioaktywny składnik o antyoksydacyjnych właściwościach – thymoquinone (TQ). Jako przeciwutleniacz pomaga pozbyć się z ciała wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania chorób. Związek ten wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wzrost i proliferację komórek nowotworowych, a nawet może powodować ich śmierć. Właściwości te zostały poparte badaniami w warunkach laboratoryjnych.

Nasiona czarnego kminku posiadają działanie hamujące wobec kilku szczepów odpornego na metycylinę gronkowca złocistego. Badania wykazały, że pomaga wzmocnić układ odpornościowy (immunologiczny), złagodzić alergie i dolegliwości trawienne. Pomagają w leczeniu stanów związanych z brakiem odporności a nawet np. AIDS.

Olej z czarnuszki wspomaga leczenie padaczki. Badania wykazały znaczne zmniejszenie częstotliwości napadów w grupie leczonej olejem z czarnego kminku.

Niektóre badania sugerują, że czarny kminek może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, co może zapobiec lub pomóc w kontroli cukrzycy.

Olej z nasion czarnego kminku działa korzystnie na mózg jako środek poprawiający pamięć.

Nasiona kminku mają właściwości wspomagające leczenie astmy, nudności, chorób serca, cukrzycy nadciśnienia tętniczego, zapalenia opon mózgowych, a do pewnego stopnia nawet raka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *