Zdrowe przyprawy nadające charakter naszym posiłkom

przez aleeko . 0 Komentarzy

Chociaż wydawać by się mogło, że przyprawy dodawane do potraw mają za zadanie tylko wzbogacić ich smak. Okazuje się jednak, że przyprawy, które stosujemy w naszej kuchni, mają właściwości prozdrowotne i w większości wspomagające odchudzanie. Poniżej przedstawiamy listę kilku przypraw, które mają właściwości korzystne dla zdrowia.

 

  1. Kurkuma – przyprawa o intensywnie żółtym kolorze, pochodząca z Indii, otrzymywana jest z rośliny zwanej ostryżem. Ma bardzo szerokie działanie prozdrowotne. Wspomaga pracę mózgu – może przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu, dzięki zawartości tumeronu – związku, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych, w tym związku upatruje się szansę dla ludzi cierpiących na chorobę Alzheimera i chorych po udarze mózgu. Liczne badania dowodzą, że zawarta w przyprawie kurkumina ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów, np. raka płuc, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy. Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne (m.in. na Helicobacter pylori) i rozkurczająco. Znane jest także korzystne działanie kurkumy poprawiające odporność i zwalczające infekcje, pomaga ona zapobiec infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym. Wstępne badania pokazują, że ta indyjska przyprawa również pozytywnie wpływa w leczeniu chorób oczu – jaskry, zespołu suchego oka, zapaleniu spojówek, retinopatii niedokrwiennej. Badania na szczurach dowodzą, że kurkuma obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu. Więcej informacji na temat te bardzo zdrowej i wszechstronnej przyprawy znajdziecie Państwo na naszym blogu:

http://blog.aleeko.pl/2017/06/25/cudowna-przyprawa-z-indii/.

  1. Imbir – kłącze to jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ułatwia trawienie, wzmaga apetyt, pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga w walce z cellulitem. Wspiera wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo. Łagodzi mdłości, jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Roślina ta chroni przed tworzeniem się zakrzepów, dlatego powinny ją spożywać osoby z podwyższonym cholesterolem. Wykazuje dobroczynne działanie przy bólach miesiączkowych. Przyprawa ta leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ma działanie rozgrzewające. Wpływa pozytywnie w leczeniu migren, zmniejszając częstość i ilość ataków. Zmniejsza obrzęki, ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje gardła. Imbir zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, poprawia ukrwienie mózgu. W Azji jest uważany za naturalny afrodyzjak. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. Przyprawa ta szczególnie chętnie jest przez nas używana zimą, jako świeżo starte lub pokrojone kłącze, które dodaje się do herbaty. Imbir stosuje się jako naturalny lek zapobiegający i leczący wiele schorzeń, takich jak grypa czy przeziębienie, ponieważ działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.
  2. Czarny pieprz – powszechnie znana w Polsce przyprawa, która występuje w duecie z solą. Czy znamy jednak jej lecznicze właściwości? Zawiera w swoim składzie piperynę – alkaloid odpowiedzialny za ostry smak, który ma szereg zdrowotnych zastosowań. Obok piperyny w pieprzu znajdują się również witaminy C i K, a także mangan, żelazo i potas. Pieprz ma zbawienne działanie przy zaburzeniach trawienia. Przyspiesza proces trawienia, zapobiega zaparciom, kolkom czy biegunkom. Pomaga przy zatruciach żołądkowych, a nawet grypie jelitowej. Piperyna blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych oraz pomaga rozbijać te już istniejące, które następnie wykorzystywane są do zdrowych procesów enzymatycznych. Pieprz zalecany jest dla osób odchudzających się. Inną jego zaletą jest to, że wykazuje silne działanie udrażniające górne drogi oddechowe, pomaga przy zapaleniu oskrzeli, zapaleniu zatok czy katarze. Jest silnym przeciwutleniaczem, a piperyna zapobiega i naprawia szkody związane z działaniem wolnych rodników. Chroni układ krążenia oraz wątrobę, ponadto wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zwiększa także przyswajalność witamin A i C, selenu, betakarotenu, innych ważnych dla organizmu związków i wspomaga wchłanianie kurkumy, która ma działanie przeciwzapalne.
  3. Pieprz Cayenne (kajeński) – wyrabia się go z papryki odmiany cayenne, którą się suszy, mieli. To jedna z najpopularniejszych roślin o działaniu rozgrzewającym, podnosząc ciepłotę ciała, przyspiesza proces spalania tłuszczu zapasowego, poprawia krążenie i usprawnia metabolizm, dzięki czemu wspomaga proces trawienia i odchudzanie. Działa pozytywnie na słabe krążenie krwi, problemy z trawieniem, choroby serca, bóle gardła, głowy i zębów. Wspomaga także trawienie i pomaga przy dolegliwościach żołądkowych. Kapseicyna będąca składnikiem tej przyprawy ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antynowotworowe. Wzmacnia ponadto odporność organizmu, udrażnia zatkany nos podczas kataru. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.
  4. Cynamon – mielony cynamon zawiera żelazo, wapń, błonnik i mangan, które zapobiegają wrzodom żołądka, leczą infekcje i obniżają poziom cukru we krwi,  minimalizuje przyswajanie tłuszczu przez komórki. Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego oraz olejek cynamonowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Stosowane są także w zatruciach pokarmowych oraz przy biegunkach.
  5. Kardamon – wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi niestrawność, przyspiesza przemianę materii i wykazuje działanie rozkurczowe. Niszczy bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za wrzody żołądka. Kardamon wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, jest bardzo pomocny przy przeziębieniach. Przyprawa ta pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn, ale też nadmiaru soli. W związku z tym jest stosowany w dietach oczyszczających. Działa moczopędnie, oczyszcza drogi moczowe. Kardamon poprawia również ukrwienie, od wieków jest uznawany za silny afrodyzjak.
  6. Gorczyca – łagodzi bóle żołądka i chroni go przed podrażnieniem, wyciągi z nasion gorczycy białej stosuje się w dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak stany zapalne żołądka i jelit, nadkwasota, wrzody. Gorczyca biała złagodzi bóle reumatyczne, zaleca się przykładać na chore miejsca płócienne woreczki wypełnione nasionami. Można je pozostawić na noc lub nosić w ciągu dnia. Gorczyca czarna jest stosowana na gościec i bóle korzonków. Przyprawa ta ma właściwości termogeniczne (rozgrzewające) oraz utrzymujące prawidłową temperaturę ciała. Wytwarzanie ciepła przyspiesza pracę metabolizmu i proces odchudzania.
  7. Żeń-szeń – sproszkowany jest dodawany do napojów energetycznych ze względu na jego zdolność do zwiększania energii i koncentracji. Nie tylko zwiększa wytrzymałość, ale także zapobiega gromadzeniu tłuszczu w komórkach. Jest skutecznym antyoksydantem, chroniącym przed nowotworami. Żeń-szeń wykazuje działanie hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru we krwi).
  8. Kminek zwyczajny – sprawdzony środek na dolegliwości układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, odbijanie, bóle brzucha i lekkie zaparcia. Ma właściwości mlekopędne i moczopędnie. Działa wykrztuśnie. Poprawia pamięć i koncentrację.
  9. Goździki – pąki kwiatowe goździkowca korzennego mają lecznicze właściwości dzięki olejkowi lotnemu, który uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy. Łagodzi bóle zębów. Eugenol zawarty w pąkach jest bardzo silnym antyoksydantem, wspomaga obniżanie poziomu cukru oraz cholesterolu. Może przyczynić się do walki z nadciśnieniem i miażdżycą. Goździki wykorzystywane są w dolegliwościach przewodu pokarmowego, poprawiają trawienie i przemianę materii. To doskonały lek na stres. Ma stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne. Jest pomocny przy leczeniu osób cierpiących na bezsenność.

 

 

Literatura:

Kania M., Baraniak J., Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, „Postępy Fitoterapii” 2015, nr 2.

http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul/Wz%C3%A2%E2%82%AC%C5%A1az%C3%A2%E2%82%AC%C2%BAciwoz%C3%A2%E2%82%AC%C2%BAci%20przeciwutleniajc%C3%A2%E2%82%AC%C2%A6ce%20imbiru%20(Zingiber%20officinale%20Roscoe)_141.pdf.

http://www.poradnikzdrowie.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *