Moringa – właściwości lecznicze i zastosowanie

przez aleeko . 0 Komentarzy

Moringa jest nazywana „drzewem długowieczności” ze względu na swoje właściwości lecznicze. Zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, piętnaście razy więcej potasu niż banan, siedemnaście razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Ze względu na swoje wyjątkowe właciwości odżywcze należy do superżywności (superfoods).

Moringa olejodajna (Morina oleifera) jest rośliną rosnącą u podnóży Himalajów, może osiągać od 5 do 10 metrów wysokości. Medycyna Ajurwerdyska opisywała jej właściwości lecznicze i zastosowanie w leczeniu wielu chorób już 3000 lat temu. Roślina ta staje się coraz popularniejsza w medycynie, kuchni i kosmetyce.

Moringa ma swoim składzie wysoką zawartość manganu, chromu i boru. Jest rośliną o największej zawartości boru (31 mg/100 g), który odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu. Mangan jest ważny dla zdrowia kości i stawów, a chrom w przemianie materii i obciążeniu stresem. Roślina ta zawiera w swoim składzie wiele ważnych aminokwasów, 26 substancji hamujących procesy zapalne, kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9. Zawiera aż 46 antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej (ORAC), czyli zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników. Badania wykazały, że wskaźnik ten dla proszku z liści drzewa moringa wynosi 157 600 i jest wyższy niż dla jagód acai (102 700), zielonej herbaty (1 253), jagód (9 621), ciemnej czekolady (20 816), jagód goji (3 290) i czerwonego wina (3 607). Większy wskaźnik ORAC mają tylko suszone goździki (314 446), suszony cynamon (267 536) i suszone oregano (200 129). Spośród szerokiej grupy antyoksydantów, warto wyróżnić:

– chlorofil – zielony barwnik roślin, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,

– salwestrol – należy do tzw. fitoaleksyn, czyli substancji, które rośliny produkują w celu niwelowania infekcji wywołanych przez patogeny, badania dowodzą, że ma on również działanie przeciwnowotworowe,

– zeatyna – odpowiada za właściwe przyswajanie witamin, mikroelementów, minerałów i aminokwasów przez organizm.

Zastosowanie lecznicze

Roślina ta jest wykorzystywana do leczenia takich chorób jak astma, czerwonka, epilepsja, zawroty głowy, choroby pasożytnicze i bakteryjne.

Moringa pomaga przy chronicznym przemęczeniu i problemach z koncentracją. Redukuje objawy zmęczenia, które często są wywołane brakiem witamin i minerałów. Wzmacnia naszą odporność dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, silnie działa na nasz układ nerwowy i wspiera pracę mózgu. Badania dowodzą, że reguluje ona poziom cukru we krwi. Roślina wspomaga pracę wątroby przyspieszając wydalanie toksyn i normując poziomy enzymów występujących w wątrobie, wspomaga procesy leczenia różnych chorób działając antybakteryjnie i antywirusowo. Przyspiesza proces gojenia się ran i jest świetnym źródłem witamin, szczególnie dla osób palących papierosy i nadużywających alkohol.

W jakiej postaci używać?

Moringa jest wykorzystywana niemal w całości. Jadalne są owoce, pędy oraz liście. Owoce można spożywać po ugotowaniu a młode liście jak szpinak. Z rośliny tej produkuje się olej, którym możemy pielęgnować nasze ciało. Coraz częściej wykorzystuje się w kosmetykach ekstrakt z tej rośliny.

Sproszkowane liście należy spożywać max. 3 x dziennie po łyżeczce (1,5 g) z pokarmem lub w postaci herbaty czy koktajli. Z suszonych liści można parzyć herbatę. Można spożywać je w dawce 1,5-3 g na dzień. Nie zaleca się spożywania większych dawek, gdyż mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne. Możemy stosować moringę także jako suplementy diety.

Olej z tej rośliny można dodawać do sałatek. Można go wykorzystać także w celach kosmetycznych. Głęboko nawilża, odżywia skórę i łagodzi. Dobrze odżywia przesuszone włosy, wzmacnia cebulki oraz stymuluje włosy do regeneracji i wzrostu.

Przeciwskazania

Uwaga! Nie wolno używać korzeni, kory i kwiatów moringi w czasie ciąży. Substancje zwarte w roślinie mogą spowodować skurcze macicy i poronienie, dlatego kobiety w ciąży nie powinny stosować tej rośliny.

 

Źródła:

  • Leone A. et al. Cultivation, Genetic, Ethnopharmacology, Phytochemistry and Pharmacology of Moringa oleifera Leaves: An Overview. Int. J. Mol. Sci. 2015, 16(6), 12791-12835.
  • Thorsten W., Jenny B. 2015. Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury, wyd. Vital, Białystok.
  • USDA Database for the Oxygen Radical  Absorbance Capacity (ORAC) of Selected  Foods, Release.
  • http://www.treesforlife.org/sites/default/files/documents/Moringa%20Presentation%20(General)%20print.pdf.
  • http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/moringa-drzewo-dlugowiecznosci-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_43353.html.
  • webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1242 moringa.aspx?activeingredientid=1242.
  • https://naturaonline.pl/moringa/.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *