Sok z brzozy – słowiański napój zdrowia

przez aleeko . 0 Komentarzy

Choć w Polsce i innych krajach słowiańskich mamy ten skarb pod dostatkiem, często nie doceniamy jego wartości. Woda brzozowa pozyskiwana z pnia brzozy wiosną, czyli oskoła ma wiele cudownych właściwości i znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii, jak i zdrowym żywieniu. Brzoza jest drzewem wiosny, zdrowia i kobiecości. Rodzima słowiańska nazwa marca to brzezień  – miesiąc brzóz.

Sok zbiera się wiosną, w marcu lub kwietniu, zanim drzewo zacznie puszczać pąki. Potem oskoła nabiera nieprzyjemnego smaku. Najlepszy i najsmaczniejszy sok można uzyskać po długich i mroźnych zimach z drzew rosnących w skalistych i suchych miejscach. Nawierca się pień drzewa, lub wbija się w niego patyk i zbiera wypływający płyn. Z jednej brzozy można bez szkody dla drzewa pozyskać od kilku do kilkunastu litrów soku. Gdy już go zbierzemy, zatykamy rankę na pniu np. patykiem.

Napój ten jest bogaty w naturalnie występujące antyoksydanty, elektrolity, minerały i witaminy. Zawiera także potas, miedź, wapń i cynk. Potas pomaga budować białko i mięśnie, miedź jest ważna dla mózgu, serca, układu nerwowego, wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Wapń odpowiada za mocne kości i zęby, a cynk jest ważnym pierwiastkiem dla układu odpornościowego i gojenia się ran. Woda brzozowa ma w swoim składzie także saponiny – chemiczne związki roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Sok jest niskokaloryczny – 100 ml to 18 kalorii, jest naturalnie słodki ze względu na zawartość ksylitolu w korze drzewa. Ma także w sobie witaminy z grupy B, witaminę C, niektóre minerały, aminokwasy i antyoksydanty. Jest polecany także osobom aktywnym fizycznie.

Najcenniejszy jest sok pozyskiwany z pnia brzozy, który zawiera najwięcej witamin i soli mineralnych, ale właściwości prozdrowotne ma również sok z liści i dojrzewających pączków brzozy, które działają przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.

Sok z liści brzozy stosuje się przy bólach reumatycznych, w szczególności przy rwie kulszowej. Najskuteczniejsza jest maść uzyskana z soku z brzozy.

Świeży sok z liści brzozy ma działanie moczopędne i odtruwające organizm – to naturalny detoks organizmu. Stymuluje procesy filtracji w przewodach moczowych, przyspiesza wydalanie moczu i złogów oraz zapobiega powstawaniu kamieni moczowych. Zmniejsza zatrzymywanie się płynów w organizmie oraz wspomaga oczyszczanie skóry.

Systematycznie pity sok z brzozy wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom wirusowym, tak częstym wiosną. W medycynie ludowej napój ten uważany jest za lek zapobiegający powstawaniu raka, szczególnie płuc, dlatego polecany jest palaczom.

Sok z pączków brzozy może pomóc przy grypie i infekcjach grypopodobnych w zbiciu wysokiej temperatury, łagodzi bóle gardła, bóle mięśniowe i ból kości.

Sok z brzozy stosuje się również przy wrzodach i nieżycie żołądka. Jest cenną pomocą przy anemii, pomaga zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy zapobiega zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.

Detoksykacja organizmu sokiem z brzozy

Na wiosnę dobrym sposobem na detoksykację organizmu jest wykorzystanie soku z brzozy do tego celu. Wspiera on procesy odtruwania organizmu i pozwala przywrócić jego równowagę i witalność. Wspomaga pracę:

wątroby – ułatwia oczyszczanie krwi w wątrobie obciążonej przez toksyny, takie jak: nasycone kwasy tłuszczowe, alkohol, pestycydy czy sztuczne barwniki,

nerek – stymuluje proces filtracji układu moczowego, dzięki czemu usuwa piasek, złogi i inne odpady, takie jak: sól, kwas moczowy i lekarstwa, które znajdują się w przewodach moczowych.

Efektem detoksykacji jest: oczyszczenie organizmu z toksyn, szybsza przemiana materii, utrata zbędnych kilogramów, przywrócenie prawidłowej perystaltyki jelit, oczyszczenie skóry z nadmiaru sebum i innych substancji zanieczyszczających pory skóry, mocniejsze włosy i paznokcie, wzmocnienie układu odpornościowego i nerwowego, redukcja cellulitu.

Oczyszczanie sokiem z brzozy zaleca się rozpocząć wiosną, kiedy liście i pąki brzozy są jeszcze dojrzewające. Należy pić 2 razy dziennie szklankę świeżego soku z brzozy. Cała kuracja powinna trwać ok. 3 tygodni. Uzupełnieniem detoksykacji jest zdrowa i zrównoważona dieta.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *