Oleje roślinne w pielęgnacji skóry

przez aleeko . 0 Komentarzy

 

Właściwości olejów

Zawierają w sobie 100% lipidów, które są źródłem energii w naszym organizmie. Mózg ma w swoim składzie ich najwięcej spośród wszystkich narządów. Niezbędne kwasy tłuszczowe zapewniają płynność błony komórkowej. Pozostaje ona dzięki nim elastyczna, co pozwala jej chronić nas przed czynnikami chorobotwórczymi i zapewnia komunikację pomiędzy środowiskiem wewnątrzkomórkowym a środowiskiem pozakomórkowym – przepuszcza przekaźniki, składniki odżywcze i zbędne produkty. Oleje mają także działanie nawilżające. Chociaż nie zawierają wody, chronią błony komórkowe przed jej utratą. Ograniczają tym samym przedwczesne starzenie się i wysuszenie skóry. Oleje roślinne nie zatykają porów skóry i pozwalają jej oddychać, w przeciwieństwie do olejów mineralnych zawartych w niektórych kosmetykach. Składają się z substancji nietłuszczowych – antyoksydantów (karotenoidów), witamin i protein, które działają przeciwstarzeniowo, utrzymują idealne nawilżenie i aktywują regenerację skóry. Cennymi olejami, zawierającymi tzw. substancje niezmydlalne, czyli takie których nie da się przekształcić w mydło, są: olej jojoba (od 38 do 52%), olej z awokado (do 12%), z kiełków pszenicy (od do 6%), olej sezamowy (od 0,5 do 2,3%). Nienasycone oleje roślinne mają w swojej budowie chemicznej odgałęzienia cząsteczkowe, za pomocą których transportują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, F i K) oraz cholesterol LDL, co pomaga utrzymać jego prawidłowy poziom we krwi. Niektóre oleje nie tylko transportują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, ale zawierają je w swoim składzie. Warto stosować je bezpośrednio na skórę. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mają dobroczynne właściwości:

– witamina A ułatwia gojenie się ran i oparzeń, wpływa pozytywnie na oczy, pobudza powstawanie nowych komórek skóry i włosów;

– witamina D ułatwia wchłanianie wapnia w kości;

– witamina E hamuje utlenianie lipidów, a także błon komórkowych, „witamina młodości”;

– witamina F, czyli zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych regeneruje skórę, chroni przed szkodliwym działaniem mrozu czy wiatru i zapobiega procesowi starzenia, łagodzi zmiany trądzikowe;

– witamina K poprawia krzepliwość krwi.

Proporcje kwasów tłuszczowych korzystne dla naszego zdrowia

Aby zachować zdrowie, musimy do naszego organizmu dostarczać wraz z pożywieniem kwasów tłuszczowych z trzech kategorii w odpowiednich proporcjach:

– wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) – 15%

Są to kwasy omega-3 i omega-6, kwasy tłuszczowe z tej kategorii nazywane są kwasami niezbędnymi lub witaminą F; oleje bogate w omega-3 – z orzechów włoskich, lniany, rzepakowy, z kiełków pszenicy, z ogórecznika, oleje bogate w omega-6 – słonecznikowy, z ogórecznika, z wiesiołka, z nasion porzeczki czarnej, z orzechów włoskich, ze słodkich migdałów, z kiełków pszenicy, arganowy, tamanu, sezamowy, z róży rdzawej. Są bardzo wrażliwe na światło i temperaturę, dlatego powinniśmy przechowywać je w ciemnej butelce i trzymać w lodówce.

– jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JKT) – 60%

Zawierają omega-9, ich bogatym źródłem są: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy wysokooleinowy.

– nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) – 25%

Oleje będące dobrym źródłem NKT to: palmowy, kokosowy, masło kakaowe. Są wytrzymałe na działanie temperatury i można je stosować do smażenia i gotowania.

Na co zwracać uwagę kupując oleje roślinne?

  1. Wybieraj olej nierafinowany. W trakcie rafinacji olej posiadający kolor i smak, zostaje przekształcony w przejrzysty i bezsmakowy płyn, a tym samym cenne właściwości. Napis na butelce: „tłoczony na zimno”, „z pierwszego tłoczenia na zimno”, „virgin”, „extra virgin” oznacza, że nie był poddany rafinacji.
  2. Olej powinien być ekologiczny lub wytwarzany metodami rzemieślniczymi, ponieważ podczas produkcji konwencjonalnej pozostają w nim sztuczne składniki, których jest dobrym nośnikiem.
  3. Olej powinien znajdować się w butelce z ciemnego szkła, co chroni jego cenne właściwości.
  4. Nigdy nie kupuj produktów na bazie olejów mineralnych, oznaczonych na etykiecie: Paraffinum liquidum albo Petrolatum.
  5. W produkcie powinien się znajdować tylko czysty olej, najlepiej z podaną łacińską nazwą rośliny, z której został pozyskany.
  6. Wiele cennych olejów do pielęgnacji skóry można znaleźć na dziale spożywczym i są dużo tańsze. Należy jednak wiedzieć, że nie wszystkie oleje spożywcze nadają się do celów kosmetycznych, np. olej z prażonych orzechów laskowych.

Najbardziej wszechstronne w pielęgnacji oleje

Oliwa z oliwek (Olea europea) – niezastąpiona w kuchni i w kosmetyce. Jest podstawą w pielęgnacji i kuchni śródziemnomorskiej, uważa się ją za sekret zdrowia i urody mieszkańców tych krajów. Zawiera dużo omega-9 (aż do 83%) i wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy. Zastosowana wewnętrznie ma działanie przeciwzapalne i przeczyszczające, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Można ją podgrzewać, ale nie nadaje się do smażenia. Jest za to doskonała do sałatek i sosów. Jako kosmetyk odżywia, łagodzi i ułatwia gojenie. Nadaje się do skóry tłustej, a także jako olej do masażu ciała. Może pozostawiać wrażenie tłustej warstwy na skórze.

Olej sezamowy (Sesamum indicum) – ma w swoim składzie dużo witaminy E oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, łatwo wchłania się w skórę, nawilża, uelastycznia, regeneruje i wzmacnia. Bardzo dobry do masaży. Jako olej spożywczy stosuje się do przygotowania dań kuchni azjatyckiej, można go podgrzewać, ale nie nadaje się do smażenia.

Olej z orzechów laskowych (Corylus avellana) – wyróżnia się przyjemnym smakiem i zapachem, szybko się wchłania w skórę. Ważny w pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej, zawiera dużo omega-9, witaminy E i fitosteroli regulujących poziom cholesterolu. Stosowany do masażu, ma działanie relaksacyjne i regenerujące, nadaje się do każdego rodzaju skóry, reguluje wydzielanie sebum, dlatego można go stosować do pielęgnacji twarzy osób o tłustej skórze. W kuchni nadaje się do sałatek, sosu winegret, nie wolno go podgrzewać.

Olej ze słodkich migdałów (Prunus amygdalus) – bardzo delikatny olej, stosowany do skóry wrażliwej i dla dzieci. Można go używać do demakijażu. Chroni i łagodzi skórę, swędzenie i podrażnienia. Nadaje się do każdego typu skóry, ale nie nadaje się do celów kulinarnych. Można go jedynie zastosować wewnętrznie, aby złagodzić stany zapalne układu pokarmowego.

Oleje do pielęgnacji przeciwstarzeniowej

Olej z pestek moreli (Prunus armeniaca) – zawiera dużo omega-6, omega-9, fitosteroli i witaminy E. Jest dość tłustym olejem, ale bardzo dobrze wnika w naskórek i przyjemnie pachnie. Ma właściwości nawilżające, odżywia, chroni, działa antyoksydacyjnie, uelastycznia skórę i napina. Można stosować go codziennie do pielęgnacji skóry twarzy i ciała, zwłaszcza do skóry dojrzałej i pomarszczonej.

Olej jojoba (Simmondsia chinensis) – często nazywany jest olejem, ale w rzeczywistości jest woskiem. Jego skład różni się od olejów roślinnych, ma w swoim składzie dużo protein, nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie dużo substancji niezmydlanych (od 38 do 52%). Dobrze się przechowuje i łatwo wnika w naskórek. Ma właściwości przeciwstarzeniowe, pobudza syntezę kolagenu i elastyny, łagodzi i odżywia, reguluje wydzielanie sebum. Nadaje się do każdego typu skóry, zwłaszcza bardzo suchej, dojrzałej, trądzikowej i tłustej. Nie ma zastosowania kulinarnego.

Olej z awokado (Persea gratissima) – zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6 i omega-9), wiele witamin (A, D, E) i substancji niezmydlalnych. Wolno się wchłania, dlatego poleca się łączenie go z bardziej płynnym olejem, np. jojoba lub z pestek moreli. Odżywia skórę, łagodzi, regeneruje, działa przeciwstarzeniowo, dlatego ma szczególne zastosowanie w pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej lub pomarszczonej. Można go używać na spierzchnięte usta, albo do zwalczania rozstępów. W kuchni sprawdza się jako dodatek do sałatek, niezbyt gorących dań i sosów winegret.

Oleje o właściwościach regenerujących

Olej z róży rdzawej (Rosa rubiginosa) – olej z tego gatunku róży ma działanie regenerujące skórę po urazach, po wypadku, poparzeniach. Przyspiesza gojenie, działa przeciwzapalnie i wspomaga regenerację skóry. Ma w sobie duże ilości kwasów omega-3 i omega-6., jest płynny i łatwo się rozsmarowuje. Polecany jest do skóry dojrzałej z tendencją do przesuszania, zarówno twarzy, jak i ciała. Stosuje się go na blizny, rozstępy, odleżyny, oparzenia słoneczne i plamy starcze. Ze względu na cenę, nie jest polecany do celów kulinarnych, ale można go stosować w kuchni.

Olej z gumiaka (Calyophyllum inophyllum) – nazywany jest inaczej olejem Tamanu (nazwa nadana przez mieszkańców Tahiti). Doskonały olej na wiele problemów skórnych i uporczywe stany zapalCalyophyllum inophyllumne kostno-stawowe. Warto łączyć go z innymi olejkami, bo jest tłusty. Ma właściwości przeciwzapalne, ułatwi gojenie, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, pobudza krążenie. Stosuje się go przy egzemie suchej lub łączącej się, łuszczycy, trądziku, swędzeniu, bólach mięśni, stawów, zapaleniu ścięgien, grzybicy skóry, opryszczce, półpaścu, odleżynach, trudno gojących się ranach, oparzeniach i zmarszczkach. Nie nadaje się do celów spożywczych.

 

Źródło:

Nicolas Wirth. „9 niezastąpionych olejów roślinnych. Wybierz właściwe!” Rośliny & Zdrowie. Czerwiec 2018 (Nr 2018-06): 12-15.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *