Domowe lody bez cukru

przez aleeko . 0 Komentarzy

 

Domowe lody nie muszą być wcale kaloryczne. Mogą być zdrowym i pysznym posiłkiem i mogą być alternatywą dla gotowych lodów ze sklepowych półek, w których możemy znaleźć mnóstwo szkodliwych dodatków, jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzane tłuszcze a nawet środek na wszy – piperonal, nadający lodom smak waniliowy.

Dlatego najzdrowszą i najbezpieczniejszą postacią lodów, są te zrobione w domu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Możemy do nich dodawać dowolne składniki, które wzbogacą ich smak o wartości odżywcze.

Poniżej zamieszczamy kilka przepisów.

 

Lody bananowe bez cukru i tłuszczu

Obieramy 3 banany i kroimy w plasterki. Następnie wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Gdyby będą już mocno zamrożone, przekładamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej gładką i kremową konsystencję, dodajemy dowolne mleko roślinne, wodę lub trochę jogurtu.

Na bazie tego przepisu możemy przygotować dowolny smak, np. dodając kakao, bakalie, cynamon, kostkę gorzkiej czekolady (smak stracciatella), jagody, maliny, truskawki, pistacje, masło orzechowe. Wszystko zależy od naszych upodobań.

 

Odchudzające lody

Jarmuż oczyszcza organizm i wspomaga spalanie tłuszczu. W towarzystwie słodkich owoców, lody z jarmużu będą smakowały prawie jak te sklepowe.

Składniki:

1 szklanka zamrożonego jarmużu

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżka syropu z agawy

1 szklanka świeżego ananasa

1 zamrożony banan

 

Wszystkie składniki zmiksować, a następnie przelać do miski i włożyć do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.

 

Lody truskawkowe

Składniki:

2 szklanki truskawek

½ szklanki malin

½ szklanki wody

odrobina stewii

 

Miksujemy umyte truskawki i maliny z wodą, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy stewię. Wypełniamy masą pojemniczki na lody i do każdego wbijamy patyczek. Mrozimy przez minimum 2 godziny.

 

Lody malinowe

Składniki:

Ok. 500 g malin

jogurt naturalny

miód lipowy albo syrop klonowy

 

Około 500 g malin rozgniatamy i mieszamy z odrobiną miodu lipowego lub syropu klonowego. Foremki do losów napełniamy masą poniżej połowy objętości i wstawiamy do zamrażarki na 10 minut. Następnie miksujemy jogurt z 1-2 łyżkami miodu lub syropu klonowego i dopełniamy foremki. Mrozimy ok. 5-6 godzin.

 

Sorbet malinowo – bananowy

Składniki:

Ok. 1 kg malin

2 duże dojrzałe banany

2 łyżki miodu lipowego lub syropu klonowego

 

Zmiksuj wszystkie składniki i przełóż do pojemnika z przykrywką. Włóż do zamrażarki na około 5 godzin.

 

Lody o smaku kiwi

Składniki:

4 dojrzałe kiwi

2 łyżki miodu lipowego

 

Zmiksuj składniki i przełóż masę do foremek na lody. Włóż do zamrażarki na 4-5 godzin. Aby łatwiej wyjąć je potem z foremek, zanurz je na chwilę we wrzątku.

 

Lody czekoladowo – bananowe

Składniki:

1 dojrzały, obrany ze skórki banan

200 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki kakao

1 łyżka miodu lipowego lub syropu klonowego

 

Banana pokrój w plasterki i zamroź w lodówce przez ok. 40 minut. Zmiksuj z pozostałymi składnikami, przełóż do foremek na lody i włóż do zamrażarki na ok. 5 godzin.

 

Lody pistacjowe z owocami leśnymi

Składniki:

1 szklanka owoców leśnych

2 banany

½ szklanki mleka migdałowego

2 łyżeczki miodu lipowego

garść posiekanych pistacji

 

Owoce myjemy, blendujemy, dodajemy pozostałe składniki. Przelewamy do foremek lub do jednego dużego pudełka z pokrywką. Mrozimy przez ok. 5 godzin.

 

Lody arbuzowe

Składniki:

500 ml mleczka kokosowego

5 daktyli bez pestek

szczypta ekstraktu z wanilii

półtorej szklanki arbuza pokrojonego w kostkę

 

Składniki blendujemy, masę przekładamy do pojemnika z przykrywkę, zamrażamy na minimum 3 godziny. Następnie lody ponownie blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

 

Lody czekoladowe

Składniki:

2 szklanki orzechów nerkowca

3 i pół szklanki wody filtrowanej

15 daktyli bez pestek

6 łyżek kakao

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

 

Nerkowce zalewamy wodą i moczymy całą noc. Odsączamy i blendujemy razem z wodą na wysokich obrotach około minutę. Następnie dodajemy daktyle. Odstawiamy na 15 minut, a potem jeszcze raz dokładnie blendujemy. Dodajemy kakao i cynamon. Przelewamy do pojemnika i mrozimy od 3 do 5 godzin.

 

Sorbet bazyliowo – ogórkowy

Składniki:

4 szklanki posiekanego świeżego ogórka

½ szklanki miodu lipowego lub syropu klonowego

½ szklanki listków świeżej bazylii

2 łyżki rumu

 

Składniki miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy, przelewamy do pojemnika i mrozimy przez klika godzin. Mieszamy co jakiś czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *