Jonizacja wody – jakie korzyści dla naszego organizmu?

przez aleeko . 0 Komentarzy

Ostatnio coraz więcej osób interesuje się działaniem jonizatorów do wody. Mają one wiele zalet. Warto się dowiedzieć czegoś więcej na temat ich działania i korzyści płynących z zastosowania wody zjonizowanej. W naszym sklepie znajdziecie Państwo jonizatory do wody różnych firm.

Jak zbudowany jest i jak działa jonizator?

Woda jonizowana powstaje w procesie elektrolizy. Najprościej można powiedzieć, że jest to proces elektrochemiczny, w którym dochodzi do rozkładu cząsteczki pod wpływem przyłożonego napięcia elektrycznego. Zachodzą wtedy również inne procesy – dysocjacji elektrolitycznej i transportu jonów do elektrod. Elektrody to katoda i anoda, które są najważniejszym elementem jonizatora. Elektroda ujemna – katoda, przyciąga jony dodatnie, a elektroda dodatnia – katoda, przyciąga jony ujemne.

jonizacja wody

W uproszczeniu proces redukcji na katodzie można zapisać na katodzie:

2H2O + 2eˉ  ̶> H2↑ + OHˉ,

a utleniania na anodzie następująco:

2H2O – 4e  ̶> O2↑ +4H+.

W przypadku jonizatorów najważniejszy jest proces: H2O=H+ + OH–.

Elektrody znajdują się w naczyniu elektrolitycznym i oddzielone są membraną półprzepuszczalną. Jony mogą się przez nią przemieszczać, ale cząsteczki wody nie. W wyniku tego aniony gromadzą się na anodzie a kationy przy katodzie. W jednym ze zbiorników mamy wodę kwaśną z anionami i jonem H+, a w drugim wodę alkaliczną z jonami kationowymi i OH. Jeśli wymieszamy wodę, wróci ona do stanu pierwotnego. Urządzenia do jonizacji wody działają na podobnej zasadzie. Produkowane są głównie w Japonii i Korei Południowej, ale ostatnio też w Europie. Różnią się mocą, wydajnością, rodzajem materiały, z którego zbudowane są elektrody.

Historia jonizowanej wody

Początki wody jonizowanej sięgają 1800 roku, czasów angielskiego chemika Michaela Faradaya, który stworzył prawo elektrolizy. Jego odkrycie zostało wykorzystane przez Rosjan, którzy skonstruowali w 1900 roku pierwsze maszyny do elektrolizy. Ich badania wykazały, że zjonizowana woda zwiększa odporność na choroby, poprawia rozwój mięśni i sprawność umysłową. Japońscy naukowcy doszli do wniosku, że woda jonizowana tworzy mniejsze klastry cząsteczek, niż woda z kranu. To zjawisko zostało nazwane mikrogrupowaniem. Woda zjonizowana składa się z 5-6 molekuł i odznacza się bardzo dobrymi właściwościami nawilżającymi.

Właściwości wody zjonizowanej

Właściwości alkalicznej i kwaśnej, znajdujących się w oddzielnych komorach jonizatora, są odmienne. Od nich zależą możliwości zastosowania. Parametry aktywności biologicznej to: potencjał oksydacyjno-redukcyjny (ORP), stężenie jonów wodorowych, wskaźnik pH i struktury molekularne.

Zjonizowana woda alkaliczna jest silnym przeciwutleniaczem, więc niszczy wolne rodniki. Im mniejszy potencjał ORP, tym lepiej dla organizmu. Woda alkaliczna ma potencjał ORP od -100 do -250 mV (miliwoltów). Można to zmierzyć miernikiem ORP.

Woda z jonizatora ma zasadowe pH, co równoważy wpływ produktów zaburzających równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Każda tkanka i organ naszego organizmu ma odpowiednie pH. Płyny wewnętrzne organizmu, poza kwasem żołądkowym mają słabo alkaliczne pH. Dla krwi wynosi ono 7,35-7,45. Nawet minimalne odejście od normy powoduje problemy zdrowotne. Gdy pH krwi spadnie do 6,9, to prowadzi do śmierci. Popularnym napojem, który bardzo zaburza równowagę kwasowo-zasadową jest coca-cola. Aby zneutralizować jedną szklankę tego napoju, należałoby wypić aż 32 szklanki wody alkalicznej o pH = 10.

Cząsteczki wody z kranu występują w grupach składających się z 10-13 cząsteczek, natomiast zjonizowanej, tworzą grupy składające się z 5-6 cząstek i są dwa razy mniejsze niż w wodzie z kranu, dlatego łatwiej przechodzą przez błony komórkowe i aktywują procesy metaboliczne. Powoduje to mniejsze napięcie powierzchniowe, dlatego woda zjonizowana łatwiej nasyca komórki wodą i skutecznie usuwa toksyny z organizmu. Za pomocą rezonansu magnetycznego porównano także częstotliwość drgań tych dwóch typów wody. Dla wody wodociągowej wynosi 120 Hz, a wody zjonizowanej 65 Hz.

Zastosowanie wody zjonizowanej

W Japonii co piąta rodzina używa wody alkalicznej. Wpływa to na poprawę zdrowia populacji. Woda zjonizowana jest powszechnie używana w celach profilaktycznych, a jak podają niektóre źródła, pomaga w zwalczaniu wielu chorób. W Niemczech opublikowano pozytywne wyniki badań klinicznych, dotyczących zastosowania wody alkalicznej do leczenia cukrzycy. W Japonii stosuje się wodę kwaśną do przemywania ran powstałych w wyniku tej choroby. Istnieją też doniesienia naukowe, że wodę alkaliczną można stosować z dużą skutecznością w leczeniu nowotworów, chorobach serca, miażdżycy, przy wysokim ciśnieniu krwi, zapaleniu stawów, dnie moczanowej, chorobach nerek, chorobach zakaźnych.

Do celów profilaktycznych zaleca się picie wody o pH od 8,5 do 9,5 i potencjale ORP od -150 do -250 mV w ilości 30 ml na każdy kilogram masy ciała lub średnio od 2 do 2,5 litra dziennie. Najlepiej pić porcję wody pół godziny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Szklankę lub dwie szklanki wody pijemy rano, przed śniadaniem. Do codziennej, zalecanej dawki wody nie wliczają się napoje na jej bazie, takie jak herbata czy kawa. Wraz z nią do organizmu są dostarczane niezbędne substancje odżywcze i usuwane produkty metabolizmu. Pijmy wodę  regularnie, nie tylko kiedy odczuwamy pragnienie.

Zastosowanie wody alkalicznej:

  1. Naturalny przeciwutleniacz – unieszkodliwia wolne rodniki

Przeciwutleniacze są substancjami, które oddają wolne elektrony wolnym rodnikom i chronią nasz organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym. Im bardziej ujemna wartość ORP, tym silniej działający przeciwutleniacz. Ich zadanie to wzmacnianie komórek, ochrona i aktywacja systemu odpornościowego. Ważne jest ich dostarczanie z pokarmem i napojami każdego dnia. Przeciwutleniacze to np. witamina C zawarta w soku z cytryny, witamina A, E i selen. Wolne rodniki przyspieszają powstawanie wielu chorób, w tym nowotworów, osłabiają odporność organizmu i przyspieszają procesy starzenia.

Ujemny potencjał wody alkalicznej powoduje, że wolne rodniki zabierają brakujące elektrony z wody alkalicznej, powstaje normalny tlen (O2), a komórki są chronione. W wodzie zasadowej dominują ujemne jony hydroksylowe (OH). Tlen zawarty w jonach hydroksylowych ma dodatkowy elektron i gdy odda go wolnemu rodnikowi – aktywnemu atomowi tlenu z brakującym elektronem – powstaje stabilna cząsteczka tlenu. Nie tylko zostają zredukowane wolne rodniki, ale zwiększa się zawartość tlenu we krwi. Lepiej wchłaniają się wtedy substancje odżywcze, niszczone są komórki nowotworowe, spowalnia się proces starzenia. Woda alkaliczna ponadto ma niższą masę cząsteczkową, niż inne przeciwutleniacze, takie jak np. witamina C i małe cząsteczki, które bardzo dobrze się wchłaniają ze względu na małe formacje molekularne.

  1. Przyczynia się do utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

Dobre zdrowie zależy od homeostazy, czyli prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Wartości pH krwi muszą się mieścić w przedziale 7,35 do 7,45, by utrzymać funkcje życiowe organizmu. Jej zadaniem jest dostarczanie składników odżywczych i usuwaniu kwaśnych pozostałości. Jeśli odżywiamy się nieprawidłowo, stresujemy się i nie wysypiamy, to pozostałości kwasowe zaczynają się kumulować w naszym organizmie i wzrasta ryzyko zachorowania. Aby zneutralizować te kwasy powinniśmy dostarczać do naszego organizmu substancji zasadowych. Można to robić z jedzeniem, albo/i napojami. Woda alkaliczna zawiera nie tylko jony ujemne OH, ale również jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu).

Woda alkaliczna i kwas żołądkowy

Środowisko wewnętrzne żołądka ma pH silnie kwaśne (pH = 4) aby strawić żywność i zniszczyć bakterie i wirusy. Im więcej i bardziej alkalicznej wody pijemy, tym szybciej spada kwasowość soku żołądkowego i tym więcej kwasu solnego zostaje wydzielonego w celu neutralizacji wpływu wody zasadowej. Komórki żołądka wytwarzają tyle kwasu, ile jest potrzebne w danym momencie. Z dwutlenku węgla, wody i chlorku sodu powstaje kwas chlorowodorowy i węglan magnezu:

NaCl + H2O + CO2 = HCl + NaHCO3.

Kwas solny wydzielany jest do żołądka, a wodorowęglan sodu dostaje się do krwioobiegu. Wodorowęglan sodu wraz z innymi analogicznymi solami potasu, są zasadowymi buforami krwi, które neutralizują nadmiar kwasów we krwi, rozpuszczając stałe pozostałości kwaśne. Ciekłe pozostałości kwaśne wraz z krwią przenoszone są do nerek i usuwane z moczem. Dlatego bardzo ważne jest utrzymanie stałego poziomu buforów alkalicznych we krwi. Zaleca się picie wody alkalicznej przed posiłkami, na pusty żołądek, gdy poziom kwasu żołądkowego jest niski. Niektórzy stosują sodę w celu alkalizacji. Soda rozpuszczona w wodzie (wodorowęglan sodu) w żołądku zostanie podzielona przez kwas żołądkowy na wodę, dwutlenek węgla i chlorek sodu (sól kuchenną), a alkaliczne bufory krwi nie otrzymają żadnych wodorowęglanów. Spowoduje to zwiększenie niepożądanego spożycia soli (NaCl), dlatego tylko woda alkaliczna może wpłynąć na zatrzymanie zakwaszenia organizmu, znormalizowanie się poziomu pH krwi i utrzymanie się wymaganej zawartości buforów alkalicznych, co zmniejszy ilość wcześniej nagromadzonych zanieczyszczeń.

  1. Nawodnienie komórek

Ze względu na formacje cząsteczek wody alkalicznej, o wiele mniejsze wielkości niż normalnej wody pitnej, łatwo przechodzi ona przez błony komórkowe i bezpośrednio uczestniczy w procesach życiowych. Organizm nie traci już dodatkowej energii na zmianę struktury wody. Woda zasadowa przepłukuje przewód pokarmowy oraz jelita. Warstwa zanieczyszczeń i toksyn znajdująca się na ścianach jelita, utrudnia składnikom odżywczym przedostanie się do krwioobiegu i zatruwa organizm. Cząsteczki wody alkalicznej stopniowo wymywają toksyny, usprawniają proces wchłaniania składników odżywczych, zmniejszając zakwaszenie organizmu.

Woda stanowi 70-80% masy komórek, a jej chroniczny niedobór jest jedną z głównych przyczyn chorób. Gdy rodzimy się, składamy się w 90% z wody. Ta ilość zmniejsza się wraz z wiekiem. Jeśli dojdzie do spadku zawartości do 5-55%, następuje śmierć. Nasze ciało jest bardzo wrażliwe na niedobór wody. Objawami tego są bóle głowy, stawów, pleców, okolicy serca, zgaga.

  1. Natlenienie organizmu

Jeśli we krwi znajdzie się więcej wody alkalicznej, to również krew będzie zawierała więcej tlenu. Z tlenem do tkanek i komórek dostarczane są substancje odżywcze i energia, a cząsteczki tlenu aktywnego zabijają bakterie i wirusy. Jeśli nasze komórki są zaopatrzone w tlen, odczuwamy przypływ energii.

  1. Mniejsze napięcie powierzchniowe

Im mniejsze napięcie powierzchniowe, tym woda rzadsza, bardziej płynna. W celu przedostania się składników odżywczych przez błonę komórkową oraz usunięcia związków toksycznych z organizmu, nasz organizm musi zużyć dużo energii, aby zmniejszyć napięcie powierzchniowe wody. Dla wody wodociągowej wynosi ono 73 dyn/cm2, a dla krwi 43-45 dyn/ cm2. Napięcie powierzchniowe wody alkalicznej jest zbliżone do napięcia powierzchniowego krwi, dlatego szybko staje się integralną częścią krwi i płynu międzykomórkowego, przejmuje toksyny i usuwa je z organizmu wraz z moczem.

Zastosowanie wody kwaśnej:

Woda kwaśna przeznaczona jest głównie do użytku zewnętrznego. Powstają w niej mocne utleniacze: rodniki chlorowe – dwutlenek chloru, kwas nadchlorowy oraz rodniki tlenowe – tlen atomowy, ozon, nadtlenek wodoru. Utleniacze mają zdolność do zabierania elektronów z ciał obcych, znajdujących się w organizmie, np. bakterii. Ich funkcje życiowe zostają zakłócone i giną. Woda kwaśna charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi, antyseptycznymi, antyalergicznymi i przeciwzapalnymi. Oddziaływanie wody kwaśnej jest takie samo jak mechanizmu odpornościowego organizmu.

Z badań wynika, że zabija ona gronkowce (Staphylococcus aureus, S. epidermidis, S. saprophyticus), paciorkowce (S. agalactiacae, S. mutans), pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), bakterie Shigella (Sh. flexneri), bakterie z rodzaju Salmonella (S. typhmuriumi, S. paratyphi A i B). Niektóre badania wskazują na zastosowanie wody kwaśnej w leczeniu chorób bakteryjnych, przy zastosowaniu zewnętrznym.

– sterylizacja naczyń kuchennych

– mycie warzyw i owoców

– wygładzenie skóry, leczenie trądziku i pryszczy, wzmacnia barierę ochronną skóry

– do płukania jamy ustnej przed snem

– do dezynfekcji małych zadrapań, urazów

– mycie roślin i zwierząt domowych.

Choć jonizator wydaje się dużym wydatkiem, warto zainwestować, ponieważ ten koszt szybko się zwróci. Zaoszczędzimy pieniądze na kupowaniu wody w plastikowych butelkach, nie będziemy musieli kupować środków chemicznych do użytku domowego (np. płynów do czyszczenia), zaoszczędzimy na lekarstwach i suplementach i ochronimy środowisko przed nadmierną produkcją butelek plastikowych. Kupowanie butelkowanej wody alkalicznej, będzie na przestrzeni czasu o wiele droższe.

 

Bibliografia:

Telesforas Laucevičius, Stanisław Wiąckowski – Woda zjonizowana. Życie bez chorób.

Jonizatory.eu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *