Domowe syropy na kaszel i przeziębienie u dzieci

przez aleeko . 0 Komentarzy

Domowe syropy są bardzo skuteczne, a w dodatku bezpieczne, nawet dla małych dzieci. Przepisy na domowe specyfiki przekazuje się z pokolenia na pokolenie. I trudno się dziwić, bo są wytwarzane na bazie naturalnych składników i można je bez obaw podawać pociechom. Poniżej przedstawiamy przepisy na kilka skutecznych i tradycyjnych syropów. Nawet jeśli tej zimy, nie mamy dostępu do składników, to receptury przydadzą się w przyszłości. Zadbajmy o domową apteczkę przed kolejną zimą.

Syrop z malin i kwiatów czarnego bzu

Syrop z pędów sosny

Niezastąpiony jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Jego skuteczność zależy od jakości pędów. Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Powinny być to jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką, które przycinamy sekatorem. Wybierajmy te o długości do 12 centymetrów, bo dłuższe będą miały już mniej soku. Do zbioru zakładamy rękawice, gdyż pędy są lepkie. Wybierzmy kilka drzew, aby całkowicie nie zebrać wszystkich przyrostów z jednego drzewa.

Składniki:

– litrowy słoik młodych pędów sosny

– cukier

– woda

Przepis:

Zerwane pędy myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na centymetrowe kawałki. Aby puściły szybciej sok, ugniatamy je drewnianym tłuczkiem. W słoiku układamy na przemian warstwę pędów (ok. 3 cm) i warstwę cukru (około 4 łyżeczek cukru). Na koniec możemy dodać odrobinę wody. Zakręcamy słoik i odstawiamy w słoneczne miejsce na około tydzień lub dłużej.

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Syrop ten ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Najczęściej jest stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju na łące. Wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Zbieramy je w słoneczny dzień przed południem, kiedy są najbardziej otwarte, a płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Kwiat układamy na białym papierze – dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.

Składniki:

– 1 litr kwiatów mniszka

– 2 cytryny

– 1 litr wody

– 1 kg cukru

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Przepis:

Kwiaty mniszka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Zdejmujemy garnek z gazu i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Przecedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn i cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu (ok. 2 godzin). Syrop przelewamy do słoiczków. Możemy je przechowywać kilka miesięcy.

Syrop z malin

Jest idealny na zimę i jesienne chłody. Doskonale rozgrzewa dzięki zawartości kwasu salicylowego, wspomaga przy przeziębieniu i grypie. Malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, a to pomaga pokonać gorączkę i przeziębienie. Bogactwo witamin w tym soku wzmacnia układ odpornościowy. Potas, magnez i wapń wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, co zapobiega miażdżycy. Maliny to również źródło polifenoli – składników o działaniu antystarzeniowym. Syrop z malin zaleca się także w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza i miedzi. Warto go stosować również profilaktycznie. Przetworów z malin nie powinno się przygotowywać w czasie upału. Maliny zrywa się w słoneczny i suchy dzień, zebrane w okresie deszczów są mniej smaczne i tracą aromat.

Składniki:

– 250 g malin

– 200 g cukru

Przepis:

Maliny płuczemy i wrzucamy do wygotowanego słoika, a następnie zasypujemy je cukrem. Słoik zakręcamy i umieszczamy w garnku z wodą (do połowy słoika). Gotujemy go przez 5 minut. Syrop jest gotowy po przestygnięciu.

Sposób bez gotowania:

W dużym słoju zasypujemy warstwami maliny cukrem. Słoik przykrywamy gazą i ustawiamy w nasłonecznionym miejscu. Zostawiamy na tydzień, a następnie zlewamy do butelek.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Doskonały na przeziębienia, działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy. Na wzmocnienie pijemy 2 łyżki syropu przed snem, dzieci połowę tej porcji. W okresie przeziębienia lub podczas infekcji należy pić kilka łyżek syropu w ciągu dnia. Można dodawać go do napojów i herbat. Niektórzy w celu wzmocnienia i uodpornienia piją ten syrop regularnie od jesieni.

Składniki:

– ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu

– sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn

– 2 litry wody

– 1-2 kg cukru

Przepis:

Obcinamy same kwiaty, następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 12 godzin, albo na całą noc. Następnie cedzimy, dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast przelewamy do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków. Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i stawiamy w normalnej pozycji dopiero gdy ostygną.

Syrop z cebuli

Nasze babcie znały i chwaliły działanie syropu z cebuli. Zawiera wiele witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym. Uzupełnia niedobory witaminy C, A, B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów: cynku budującego odporność przeciwwirusową, przeciwmiażdżycowego selenu, fosforu będącego budulcem kości oraz wapnia. Syrop z cebuli jest stosowany u dzieci na kaszel, przeziębienie i katar.

Składniki:

– 2-3 cebule

– cukier lub miód

Przepis:

Obierz dwie, trzy cebule, drobno posiekaj, przesyp do słoika i zasyp dość obficie cukrem. Możesz też zalać miodem. Całość odstaw pod przykryciem na około pięć godzin aż cebula puści sok.

Nawet jeśli nie zdążyliście Państwa w sezonie zebrać pysznych owoców i surowców na syrop, możecie kupić gotowe syropy w Aleeko. Znajdziecie Państwo u nas szeroki wybór produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *