Dieta antystresowa

przez aleeko . 0 Komentarzy

Dieta antystresowa jest przeznaczona dla osób zabieganych i zapracowanych, żyjących pod presją czasu. Ciągły pośpiech, telefony, krótkie terminy na wykonanie zadania, brak czasu na spokojny posiłek w pracy…to niestety codzienność większości z nas. Żyjemy pod presją goniącego nas czasu. W sytuacjach stresowych sięgamy po słodycze i inne przekąski, które szybko podnoszą poziom cukru. Po chwilowej uldze, znowu odczuwamy spadek energii, wahania nastrojów i irytację, a w naszym organizmie następuje nagły skok kortyzolu – hormonu stresu.

Często w sytuacjach stresowych mamy pod ręką niezdrowe produkty, a stres plus niezdrowa dieta, to bardzo niekorzystne połączenie. Wykonano badanie, któremu poddano kobiety w różnych wieku. Okazało się, że kobiety, które narażone były na działanie obydwu czynników, cierpiały na otyłość brzuszną, stres oksydacyjny i insulinooporność (która prowadzi do cukrzycy). W przypadku kobiet, które nie spożywały tłustych i słodkich potraw, choroby te nie wystąpiły. Co zatem powinniśmy jeść, aby jak najbardziej zredukować poziom stresu i dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych? Dieta antystresowa pomoże Ci spokojnie funkcjonować, nawet w ciągłym stresie i wydajniej wykonywać powierzone zadania.

Gdy się stresujemy, gonią nas terminy i pracujemy pod presją czasu potrzebujemy odpowiedniej diety

Witaminy z grupy B

Niedobory witaminy B mogą zaburzyć pracę układu nerwowego. Dlatego w sytuacjach stresowych powinniśmy zadbać, by nie zabrakło ich w naszej diecie. Zatem warto jadać następujące produkty:

– zielone warzywa i owoce, np. awokado – zawarte w nim witaminy z grupy B, pomagają złagodzić uczucie niepokoju i stres. Zawiera też potas i tłuszcze nienasycone, które wspomagają pracę układu krwionośnego, redukując w konsekwencji ciśnienie tętnicze,

otręby, płatki owsiane, kasze, brązowy ryż,

– pieczywo razowe, produkty zbożowe gruboziarniste,

suche nasiona roślin strączkowych,

– kiełki pszenicy,

drożdże piekarskie,

– mięso – szczególnie wątróbkę i dziczyznę,

mleko, chudy ser,

– jajka,

orzechy,

– grzyby.

Magnez

Stres powoduje szybsze pozbywanie się magnezu z naszego organizmu, a w konsekwencji niedobory tego pierwiastka mogą wywołać rozdrażnienie, lęk, brak skupienia, drżenie mięśni. Dieta antystresowa musi zawierać produkty bogate w magnez:

– szpinak, jarmuż, botwina, brokuły, bób, kukurydza, soja,

– awokado,

kakao i gorzka czekolada,

suszone morele,

– mandarynki, czarne porzeczki, maliny, banany,

czarna i biała fasola, groszek zielony,

– kiełki soi i soczewicy, zarodki pszenne,

– orzechy – włoskie, nerkowca, migdały,

nasiona, pestki dyni, mak, siemię lniane,

kasza gryczana i jaglana, płatki owsiane, ryż brązowy,

wody mineralne bogate w jony magnezu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3

Kwasy omega-3 mają bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego podczas diety antystresowej. Obniżają ponadto poziom złego cholesterolu we krwi, a jednocześnie łagodzą objawy PMS. Osoby, których dieta jest bogata w te kwasy, rzadziej odczuwają niepokój czy zapadają na depresję. Gdzie zatem je znajdziemy?

– w tłustych rybach: makreli, dorszu, halibucie, łososiu, sardynkach, śledziach, owocach morza i glonach morskich,

– portulace pospolitej – jadalnym chwaście,

oleju lnianym, rzepakowym, rydzowym, sojowym,

– awokado,

nasionach konopi siewnej,

orzechach włoskich.

Kiszone warzywa i produkty z naturalnymi probiotykami

Badania pokazują, że na nasze samopoczucie i poziom stresu wpływ ma flora bakteryjna jelit. Okazuje się nawet, że chroni przed depresją. Co więcej, sygnały z tej części docierają do mózgu za pomocą nerwu błędnego i regulują nasze samopoczucie. Jednak trzeba pamiętać, aby równocześnie jeść także prebiotyki, które stanowią substrat do rozwoju pożytecznych bakterii i grzybów – cykorię, zielone banany, płatki owsiane. Aby zadbać o prawidłową florę bakteryjną naszych jelit, jedz produkty z naturalnymi probiotykami, zawartymi w:

– kiszonych warzywach, np. kapuście czy ogórkach,

– jogurtach, kefirze, maślance,

– tempehu, tofu, kimchi,

– zakwasie buraczanym i chlebowym.

Węglowodany złożone

Dieta antystresowa musi być bogata w odpowiednie cukry – węglowodany złożone. Węglowodany zwiększają poziom serotoniny w organizmie. Serotonina jest rodzajem neuroprzekaźnika, który korzystnie wpływa na samopoczucie. W dodatku dodają energii. Węglowodany złożone znajdziemy w takich produktach jak:

– pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe,

makarony z ziarna z pełnego przemiału,

owsianka.

Tryptofan, anandamid, dopamina, serotonina, antocyjany

Tryptofan jest aminokwasem, który bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zawierają go np.

– szparagi,

– mięso z indyka,

– soja,

– pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu.

Gorzka czekolada (powyżej 70%) zawiera anandamid, czyli kannabinoidowy związek chemiczny, który jest nazywany  „związkiem radości”. Działa tak samo jak THC zawarte w marihuanie, jednak w przeciwieństwie do niej, nie oddziałuje na cały mózg.

Borówka amerykańska ma w swoim składzie antyoksydanty (przeciwutleniacze) odpowiedzialne za produkcję dopaminy – hormonu, który reguluje nastrój. Dieta antystresowa powinna zawierać dużo antyoksydantów, odpowiedzialnych za produkcję dopaminy.

Z kolei ciemnozielone warzywa są zasobne w kwas foliowy, który pomaga produkować neurotransmitery, takie jak dopamina i serotonina. Ponadto badania donoszą, że ludzie których dieta jest bogata w produkty zawierające kwas foliowy (np. jarmuż, szpinak, szczaw) są mniej narażeni na depresję.

Dodatkowo w czarnej porzeczce zawarte są antocyjany, czyli przeciwutleniacze, które łagodzą stany napięcia i poprawiają koncentrację.

Witamina C

Powszechnie wiadomo, że witamina C wzmacnia układ immunologiczny i pozwala uchronić się przed infekcjami. W silnym stresie jesteśmy bardziej na nie narażeni, bo nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Dodatkowo witamina C zapobiega zmęczeniu, znużeniu i obniża poziom hormonu stresu w organizmie. Dobrymi źródłami witaminy C są:

– cytrusy, kiwi,

owoce dzikiej róży, porzeczki,

– papryka,

– natka pietruszki,

– brokuły,

– ziemniaki.

Herbatki ziołowe i soki świeżo wyciskane

Warto zastąpić nimi kolejną filiżankę herbaty czy kawy. Bardzo dobrze i uspokajająco działają, np. rumianek i melisa, zielona herbata, albo herbatki na stres. Sięgnijmy po zdrowe koktajle, smoothie i świeżo wyciskane soki.

Suplementy

W Delikatesach Ekologicznych Aleeko znajdziecie Państwo wiele produktów dla osób żyjących bardzo aktywnie, narażonych na stres i dużo pracujących, np. Polygemma, Dr Ratha, Biolitu, oraz wielu innych marek. Co ważne, są one bezpieczne dla naszego zdrowia i nie mają skutków ubocznych. Dlatego możemy się nimi wspomóc.  Warto zwrócić uwagę na adaptogeny roślinne i grzyby. W radzeniu sobie z wysiłkiem i zmęczeniem pomoże nam np. żeń-szeń, Ashwagandha, Reishi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *