Glutation i jego funkcje w organizmie

przez aleeko . 0 Komentarzy

Czym jest glutation?

Glutation (glutathionum, inna nazwa: γ-glutamylocysteinyloglicyna) to trójpeptyd, czyli białko zbudowane z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny i cysteiny. Występuje we wszystkich organizmach żywych – u człowieka, roślin i zwierząt i jest w nim produkowany. Godny uwagi jest fakt, że w tkankach organizmu żywego wyróżnia się glutation zredukowany (GSH), utleniony (GSSG) oraz disiarczki glutationu. Natomiast poza organizmem jest nietrwały. Ma właściwości przeciwutleniające, które przejawiają się w odtwarzaniu grup tiolowych −SH w białkach. Dzięki reakcji odrywania lub przyłączania elektronów, glutation działa w ustroju jako układ oksydo-redukcyjny chroniący grupy –SH białek przed utlenieniem. Ponadto bierze udział w procesie oddychania i jest koenzymem niektórych enzymów oksydo-redukcyjnych. Podczas gdy w formie zredukowanej, dzięki wolnej grupie tiolowej, służy do redukcji nadtlenków (np. nadtlenku wodoru). W dodatku ma zdolności wyłapywania reaktywnych czynników elektrofilowych, ochraniając komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn.

            Ostatnio na temat tego tripeptydu prowadzone są intensywne badania naukowe – istnieje już ponad 80 000 prac medycznych dotyczących glutationu. Godny uwagi jest fakt, że w 2008 roku Dr Luc Antoine Montagnier otrzymał Nagrodę Nobla za badania nad tym związkiem organicznym. Każda komórka w naszym organizmie produkuje ten związek i musi otrzymać odpowiednie budulce, czyli prekursory.

Funkcje glutationu

Związek ten odgrywa rolę w zachowaniu równowagi pomiędzy antyoksydantami i prooksydantami, czyli decyduje o życiu, albo śmierci komórek. W związku z tym naukowcy z dziedziny medycyny uważają go za klucz do zdrowia i długowieczności. Najprościej jego działanie można ująć w trzech prostych funkcjach:

1) Jest naturalnym, bardzo silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje działanie wolnych rodników, przez co zapobiega chorobom nowotworowym i procesom starzenia się organizmu. W dodatku warunkuje również skuteczne działanie przeciwutleniaczy (np. witaminy C i E).

2) Wzmacnia odporność, wspomaga działanie układu immunologicznego, zwiększa produkcję białych krwinek. Jeśli poziom glutationu jest wysoki, organizm może skutecznie wykrywać i niszczyć bakterie, wirusy, komórki nowotworowe i zapobiega ich namnażaniu się. Ponadto wspomaga też proces samoleczenia się organizmu.

3) W dodatku ma właściwości detoksykujące – rozkłada toksyny, oczyszcza organizm z metali ciężkich, wspomaga pracę wątroby. Dla ludzi żyjących we współczesnym świecie jest to bardzo ważne. Codziennie jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia środowiska naturalnego, żywność pełną konserwantów, kontakt z toksynami. Ponadto zbyt niskie stężenie glutationu przyczynia się do upośledzenia funkcji wątroby i kumulowania toksyn.

            Te wszystkie trzy podstawowe funkcje są ze sobą powiązane, dlatego tak ważne jest utrzymanie prawidłowego poziomu tego trójpeptydu w organizmie. Dodatkowo jego ilość maleje wraz z wiekiem. Na obniżenie jego poziomu wpływa: stres, nieprawidłowa dieta zawierająca produkty wysokoprzetworzone, zanieczyszczenie środowiska, choroby, promieniowanie UV.

Do jego produkcji potrzebna jest cysteina, którą należy dostarczać w diecie. Jednym z najlepszych jej źródeł jest niezdenaturowane białko serwatkowe WPC 80. Takie białko zawiera preparat Immunocal i Immunocal Platinum (dla osób starszych i uprawiających sport) firmy GSH Polska. Preparat Immunocal wykazuje synergię z wieloma innymi substancjami, które działają korzystnie na organizm jak: witamina C, witamina E, kwas alfa-liponowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, koenzym Q10, antyoksydanty pochodzenia roślinnego – polifenole, flawonoidy, antocyjany i wiele innych.

Immunocal
Immunocal Platinum

Glutation w pożywieniu

Dieta jest ważnym czynnikiem wpływającym na stężenie zredukowanego glutationu w tkankach organizmu ludzkiego. W związku z tym ważnymi jego źródłami są:

– awokado

– szpinak

– kurkuma

– szparagi

Warzywa są dobrym źródłem glutationu

– arbuz

– brokuły

– cebula

– czosnek

– kapusta

– truskawki

– ostropest plamisty

– orzechy włoskie.

Wobec tego warto spożywać jak najwięcej tych produktów. Jednak ważne, żeby spożywane produkty były surowe, mrożone lub krótko gotowane, ponieważ poddane dłuższej obróbce lub przetwarzaniu już nie mają tak wiele zredukowanego glutationu. W spożywanych pokarmach powinny być zawarte również prekursory, takie jak cysteina lub metionina.

Inne sposoby na podwyższenie poziomu glutationu

Poza dietą, do czynników zwiększających jego stężenie należy aktywność fizyczna, suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3, witaminą C, E, z grupy B, koenzymem Q10, kwasem alfa-liponowym. Tworzą one dobrą bazę do wchłaniania glutationu.

Co do suplementacji samym glutationem zdania naukowców są podzielone. Jedni uważają, że nie wchłania się on w przewodzie pokarmowym. Druga grupa naukowców jest zdania, że jeśli zostanie on wcześniej rozdrobniony, ma większą szansę na wchłonięcie się. Szczególnie dotyczy to formy liposomalnej. Ponadto wiele rodzajów produktów glutationowych znajdziecie Państwo w naszych Delikatesach. Dodatkowo istnieją leki farmaceutyczne, takie jak N-acetylocysteina (NAC), które mają dostarczać niezbędnego budulca glutationu. Jednak ich stosowanie niesie ze sobą wiele skutków ubocznych oraz przeciwwskazań, dlatego można je przyjmować wyłącznie pod kontrolą lekarzy i w ograniczonym stopniu.

Kiedy powinniśmy suplementować glutation?

Obniżony poziom glutationu występuje przy chorobach takich jak: cukrzyca, AIDS, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne i inne choroby neurodegeneracyjne. Dlatego w tych wypadkach ważne jest dostarczenie prekursorów tego trójpeptydu w celu podwyższenia jego poziomu.

Godne uwagi jest, że przy chorobach nowotworowych, chemio- i radioterapii czy w przypadku transplantacji narządów występuje podwyższone stężenie zredukowanego glutationu (GSH). Wysoki poziom GSH wyraźnie chroni komórki przed działaniem chemioterapii, a niski – czyni jej wrażliwymi. Ponadto poziom glutationu powinien być wysoki w zdrowych komórkach i niski w komórkach rakowych, ale wiele ludzkich nowotworów charakteryzuje się szczególnie wysokim poziomem GSH. Z pewnością nowotwór jest jedynym znanym przypadkiem, w którym normalnie ściśle regulowany poziom glutationu zostaje przekroczony. Jest to charakterystyczne dla komórek nowotworowych.

            Okazuje się, że komórki z wysokim stężeniem GSH są oporne na chemioterapię, dlatego trzeba w nich dążyć do obniżenia jego poziomu. Paradoksalnie, prekursory, które podnoszą poziom glutationu w zdrowych komórkach, wywierają przeciwny efekt w komórkach nowotworowych. Gdy produkcja GSH jest nadmiernie wystymulowana w komórkach nowotworowych, dochodzi do zjawiska zwanego ujemnym sprzężeniem zwrotnym, które czyni je bardziej podatnymi na destrukcję. W tym samym czasie normalne komórki używają prekursorów do produkcji glutationu, dostarczając sobie lepszej obrony.

Źródła

Bilska A., Kryczyk A., Włodek L.: Różne oblicza biologicznej roli glutationu. Postępy Hig. Med. Dośw, 2007; 61: 438-453.

Erden-Inal M., Sunal E., Kanbak G.. Age-related changes in the glutathione redox system. Cell Biochem Funct, 2002; 20(1): 61-66.

Glutation (DB00143) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.

Glutation (ang.) w bazie ChemIDplus, United States National Library of Medicine.

Hayes J.D., Flanagan J.U., Jowsey I.R.: Glutathione transferases. Annu. Rev. Pharmacol. Toxicol., 2005; 45: 51-88.

Krezel A., Bal W.: Structure-function relationships in glutathione and its analogues. Organic & Biomolecular Chemistry; 2003: 1(22): 3885-3890.

Meister A.: Glutathione defi ciency produced by inhibition of its synthesis, and its reversal; applications in research and therapy. Pharmacol. Ther., 1991; 51: 155-194.

Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne: Farmakopea Polska VIII. Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2008, s. 3491. ISBN 978-8388157-53-0.

Wu G., Fang Y.Z., Yang S., Lupton J.R., Turner N.D.: Glutathione metabolism and its implications for health. J. Nutr., 2004; 134: 489-492.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *