Rozgrzewające potrawy i napoje na chłodną porę roku

przez aleeko . 0 Komentarzy

Rozgrzewające przepisy. Gdy za oknem chłodne dni, nasz organizm potrzebuje pożywienia, które nas szybko i skutecznie rozgrzeje. Dieta zimą powinna być bardziej kaloryczna, a posiłki które spożywamy – ciepłe. Lekkie sałatki możemy w tym okresie zamienić na pożywne zupy, a na śniadanie zamiast kanapek dobrze zjeść ciepłą owsiankę lub jaglankę. Nasz organizm w dodatku docieplą aromatyczne napoje z dodatkiem imbiru, soku z malin, kardamonu, cynamonu. Podajemy kilka przykładowych przepisów. Ponadto zimą na rozgrzewkę dobra będzie gorąca kąpiel, sauna oraz inhalacje z wykorzystaniem olejków eterycznych – eukaliptusa, sosny lub tymianku.

Rozgrzewające dodatki

Maliny
Miód
Macierzanka
Pieprz
Chilli
Imbir
Kurkuma
Cynamon
Kardamon

Śniadania na ciepło

Owsianka z jabłkami i cynamonem

Składniki (2 porcje):

2 filiżanki płatków owsianych (ok. 140 g) – najlepiej błyskawicznych

4 filiżanki mleka owsianego (lub innego)

szczypta soli

jabłko (najlepiej kwaskowate i twarde) – można też użyć jabłka pieczonego w piekarniku – będzie jeszcze smaczniejsza

szczypta kardamonu

½ łyżeczki cynamonu

10 orzechów włoskich

2 łyżeczki miodu

rodzynki (2łyżeczki)

jogurt grecki (2 łyżeczki)

Przygotowanie:

Najpierw do średniego rondelka wsyp płatki owsiane, szczyptę soli i dodaj mleko owsiane. Następnie całość delikatnie zagotuj i trzymaj na niskim ogniu przez 15 minut cały czas mieszając. Jabłko pokrój w drobną kostkę, dodaj razem z cynamonem, kardamonem, kiedy płatki pochłoną płyn z rondelka i wymieszaj. Gotowe rozgrzewające danie podaj w miseczce. Na końcu wierzch posyp orzechami włoskimi, rodzynkami, cynamonem, a na sam koniec polej miodem i jogurtem greckim.

Jaglanka ze śliwkami i cynamonem

Składniki (3 porcje):

przezroczysty słoiczek

100 g suchej kaszy jaglanej (1 woreczek)

1/4 szklanki wody lub dowolnego mleka roślinnego

ksylitol do osłodzenia

6 dużych śliwek (lub powidła śliwkowe)

sok z 1/4 dużej pomarańczy

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Na początku kaszę ugotuj na mleku lub wodzie, a następnie połącz ją z 1/4 szklanki wody lub mleka i dodaj ksylitol (według uznania). Potem całość zblenduj na jednolitą masę, a następnie dodaj sok z pomarańczy. Umyte i pozbawione pestek śliwki pokrój w mniejsze kawałki, przełóż na patelnię, posyp cynamonem i odrobiną ksylitolu, a następnie praż na patelni na małym ogniu, regularnie mieszając. Uważaj, by całość się nie przypaliła. Gdy śliwki zmiękną odstaw je na chwilę do ostygnięcia. Przekładaj w słoiczku  na zmianę masę jaglaną i śliwki do momentu skończenia się produktów. Dodatkowo można dodać trochę masła orzechowego lub orzechów włoskich.

Pożywne i rozgrzewające zupy

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Jedną z nich jest zupa z czerwonej soczewicy, która nie tylko ma właściwości rozgrzewające, ale jest bardzo sycąca. Soczewica zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego (85%) i ma niską zawartość sodu. Ponadto jest skarbnicą potasu – w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Jest to pomocne przy nadciśnieniu tętniczym. Ponadto soczewica ma sporo błonnika, który sprzyja redukcji poziomu „złego” cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. W dodatku pomaga także przy leczeniu anemii megaloblastycznej.

Składniki:

400 czerwonej soczewicy łuskanej

3 cebule

oliwa (4 łyżki)

4 pomidory lub 1 puszka pomidorów z zalewą (ewentualnie 500 ml gęstego soku pomidorowego)

czosnek – 4 ząbki

2 łyżeczki soli

2 litry wody lub bulionu warzywnego

1-2 łyżeczka ostrej papryki

2 łyżeczki mieszanki przypraw curry, garam masala

opcjonalnie 1 szklanka mleka kokosowego

kiełki

Przygotowanie:

Najpierw należy obrać cebulę i pokroić w kostkę. Następnie obieramy czosnek i imbir, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dalej w garnku teflonowym lub żeliwnym podsmażyć na oliwie cebulę, dodać czosnek, przyprawy i wymieszać. Następnie gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione pomidory, soczewicę i wodę w ilości około 2 litrów. Zupa z soczewicy musi się gotować krótko – około 20 minut, ponieważ łatwo się ona rozpada. Na końcu dekorujemy mlekiem kokosowym i kiełkami, ponadto doprawiamy przyprawami do smaku.

Zupa serowa z pulpetami

Składniki na zupę:

3 litry wody

3 kostki rosołowe lub bulion mięsny

4 marchewki

1 pietruszka

2 pory

kawałek selera

Składniki na pulpety:

1/2 kg mięsa mielonego

cebula

sól, pieprz

grysik

Dodatkowo:

1/2 kg pieczarek

1/2 kg cebuli

4 serki topione

przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia, ostra papryka, imbir

Przygotowanie:

Najpierw składniki na zupę ugotować na miękko i zmiksować, potem odlać trochę zupy do rozprowadzenia serka. Następnie usmażyć pieczarki i cebulę, a potem dodać do zmiksowanych jarzyn. Ponadto przyprawić mięso, dodać cebulę, obtaczać w grysiku. Następnie obsmażyć na patelni na oleju, wrzucić do zupy i gotować przez chwilę. Serki roztrzepać w odlanej wcześniej zupie i dodać do całości. Potem doprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Można również dodać także oregano i bazylię. Ponadto przyprawić do smaku ostrą papryką lub imbirem.

Gulasz wołowy

Wołowina to cenne źródło białka. Ponadto jest bogata w żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, jest cennym źródłem kwasu linolowego (CLA) i  L-karnityny.

Składniki:

0,5 kg wołowiny

2 papryki (żółte, czerwone lub obie)

2 marchewki

1 cebula

natka pietruszki

1 l bulionu

2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Na początku kroimy paprykę i marchewkę na średniej wielkości kawałki. Następnie cebulę kroimy w piórka lub kostkę i potem szklimy na patelni z posiekanym czosnkiem, po czym wrzucamy do osobnego naczynia lub prosto do garnka, w którym będziemy przygotowywać gulasz. Następnie wołowinę kroimy w dość grubą kostkę, dalej solimy i pieprzymy. Potem podsmażamy na średnim ogniu na oleju. Czekamy aż mięso się zarumieni i wrzucamy do garnka z cebulą. Zalewamy bulionem, ponadto dodajemy przyprawy i koncentrat. Dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 90 minut.

Krem z pieczonej dyni

Zupa dyniowa

Dynia jest bogata w beta-karoten, który obniża poziom „złego” cholesterolu. Ponadto pomaga przy  nadciśnieniu i chorobach serca. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego. W dodatku jest pomocna przy problemach z prostatą i przy odchudzaniu. Szerzej o właściwościach dyni pisaliśmy na naszym blogu.

Składniki:

średniej wielkości dynia

około 1,5 litra bulionu warzywnego

2-3 ząbki czosnku

kurkuma

mielony imbir

sól morska

gałka muszkatołowa

2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Najpierw dynię przekroić na pół, potem usunąć miąższ i pestki, pokroić w cienkie plastry i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdy posmarować olejem z pestek winogron, doprawić dynię kurkumą, oprószyć solą. Potem piec w 190 st. C. około godziny (w zależności od wielkości dyni może to być 40 minut). W dodatku około 20 minut przed końcem pieczenia włożyć do piekarnika ząbki czosnku. Następnie upieczoną dynię pozostawić do wystygnięcia, obrać ze skórki, przełożyć do garnka i zalać  gorącym bulionem. Potem dodać do zupy czosnek obrany z łupinek. Dalej doprawić świeżo mieloną gałką muszkatołową, zagotować i gotować jeszcze około 5 minut. Na końcu rozgrzewające danie dokładnie zmiksować, w razie konieczności dolewając również jeszcze trochę gorącego bulionu.

Dania na obiad

Komosa ryżowa z pieczoną dynią i cukinią

Komosa jest dobrym substytutem mięsa. Ponadto jest sycąca, jednocześnie dodaje sił i bardzo dobrze smakuje w połączeniu z warzywami.

Składniki:

komosa ryżowa (quinoa)

kawałek dyni pokrojonej w kostkę

kawałek cukinii pokrojonej w kostkę

cebula

4 ząbki czosnku

prażone pestki słonecznika

kumin

awokado

pomidorki koktajlowe

suszone pomidory

świeża bazylia

kiełki

masło klarowane

sól

świeżo zmielony pieprz

nasiona czarnuszki i sezamu

Przygotowanie:

Na początku komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem dynię i cukinię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie cebulę, czosnek, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe podsmażamy na patelni na maśle klarowanym. Awokado kroimy w kostkę, podprażamy pestki słonecznika. Do miseczki przekładamy ugotowaną komosę, mieszamy upieczone i usmażone warzywa, posypujemy pestkami słonecznika, czarnuszką, sezamem, kiełkami oraz pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Pieczona dynia i suszone pomidory

Pieczona dynia

Składniki:

dynia piżmowa (możemy tu dodać inne dowolne warzywa np. cukinię, paprykę, bakłażan, czosnek, cebulę, marchew)

świeży imbir

suszone pomidory

chilli

masło klarowane

czarnuszka

sól

świeżo mielony pieprz

kolendra

Przygotowanie:

Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w kostkę dynię i posypujemy chilli, solą, pieprzem, i startym na tarce imbirem. Wszystko zalewamy do połowy wodą i dodajemy łyżkę masła klarowanego. Pieczemy przez ok. 40 minut aż dynia będzie miękka. Wtedy dodajemy suszone pomidory i pieczemy jeszcze chwilę. W trakcie pieczenia mieszamy dynię łyżką, aby wszystkie składniki wymieszały się ze sobą. Po wyjęciu z piekarnika rozgrzewające danie posypujemy kolendrą, czarnuszką, sezamem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczone bataty z burakami

Składniki:

bataty

ugotowany burak

serek kozi

orzechy włoskie

kozieradka

oliwa

masło klarowane

ostropest

sól

czarny pieprz

czerwony pieprz

czarnuszka lub czarny sezam

Przygotowanie:

Na blaszce układamy pokrojone bataty, które smarujemy masłem klarowanym. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia nakładamy pokrojonego buraka i orzechy. Pieczemy ok. 5 minut. Wyjmujemy, nakładamy kozi serek, posypujemy kozieradką, pieprzem, ostropestem, czarnuszką lub sezamem. Skrapiamy oliwą.

Napoje na rozgrzewkę

Zimowa herbata

Herbata zimowa

Jej składniki możemy dobrać według uznania, ale cytrusy, imbir, miód i korzenne przyprawy, to podstawa tej herbaty. Zamiast soku malinowego możemy dodać inne rozgrzewające składniki: sok z czarnego bzu lub z dzikiej róży. Przydadzą się tu także domowe konfitury, np. z malin, płatków róży czy śliwek. Warto dodać też trochę kurkumy.

Składniki:

dzbanek gorącej czarnej herbaty

2 pomarańcze

2 cytryny

korzeń imbiru (ok. 3 cm)

goździki

2 łyżki miodu np. akacjowego

3 łyżki soku malinowego

laska cynamonu

pieczone lub suszone jabłka

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z 1 pomarańczy i cytryny. Pozostałe owoce dokładnie umyj i pokrój w półplasterki. Korzeń imbiru pokrój na drobne kawałki, do dzbanka wrzuć owoce, wlej sok z cytrusów, sok malinowy, miód, dodaj imbir, goździki oraz cynamon. Herbata najlepiej smakuje po chwili, po 5-10 minutach od przygotowania, dlatego dobrze wykorzystać dzbanek z podgrzewaczem.

Czekolada po meksykańsku

Czekolada na gorąco

Ten gorący napój nie tylko rozgrzewa, ale poprawia nastrój ze względu na czekoladę, która produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Składniki:

szklanka mleka (może być roślinne)

4 łyżeczki cukru trzcinowego

cynamon

pół szczypty soli

pół tabliczki gorzkiej czekolady

naturalny ekstrakt waniliowy

laska cynamonu

ewentualnie chilli lub tabasco jeśli wolimy bardziej pikantną wersję

Przygotowanie:

Gotujemy w garnku szklankę mleka, cukier trzcinowy, cynamon i pół szczypty soli. Gdy składniki się rozpuszczą dorzucamy pół tabliczki czekolady rozdrobnionej na kawałki. Podgrzewamy ciągle mieszając, aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego. Wszystko ubijamy trzepaczką, by napój był puszysty. Czekoladę podajemy z laską cynamonu. Możemy dodać silnie rozgrzewające przyprawy – chilli lub odrobinę tabasco.

Masala czaj

To niezwykle aromatyczna, pyszna, pożywna i relaksująca herbata przyrządzana na indyjski sposób. Jest wiele przepisów na tą herbatę, ale podstawą jest mleko lub mocna czarna kawa i dużo przypraw. Do tego słodycz miodu.

Składniki:

dwie szklanki wody

rozgrzewające korzenne przyprawy: pół łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu, kilka ubitych w moździerzu goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej, mielonego imbiru, czarnego pieprzu oraz kilka plasterków świeżego imbiru

szklanka mleka (może być roślinne)

trzy łyżeczki czarnej herbaty

miód

Przygotowanie:

Do rondla wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy oraz trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzało, dodajemy szklankę mleka. I znowu zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy wszystko przez sitko i słodzimy do smaku miodem.

W naszych Delikatesach możecie Państwo się zaopatrzyć w gotowe rozgrzewające herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *