Orkisz św. Hildegardy

przez aleeko . 0 Komentarzy

Orkisz św. Hildegardy. Święta Hildegarda z Bingen (Hildegard von Bingen) urodziła się w 1098 w Rupertsberg koło Bingen nad Renem. Była benedyktynką o licznych umiejętnościach i darach, która od 1136 została przeoryszą klasztoru uznawaną potem przez Kościoły anglikańskie, ewangelickie, starokatolickie i rzymskokatolicki za świętą, od 2012 uznana została za doktora Kościoła rzymskokatolickiego. W czasach średniowiecza przemierzała konno dziesiątki kilometrów głosząc ewangelię, a w swoich listach napominała książęta, królów, biskupów a nawet papieża. Dziś możemy czerpać wiedzę z jej zainteresowania przyrodą i zasad medycyny naturalnej, którą stworzyła. Spuścizna na temat jej medycyny, opartej na Naturze, dzisiaj przeżywa swój renesans.

Orkisz

Orkisz św. Hildegardy

               Podstawą diety według św. Hildegardy jest orkisz, który należy spożywać do każdego posiłku. Dieta orkiszowa oczyszcza i odżywia organizm. Mowa tu o prawdziwym orkiszu, który jest pradawnym zbożem (takim jak np. płaskurka czy kamut), nie poddającym się żadnym manipulacjom genetycznym. Ta roślina w dzisiejszych czasach jest uprawiana na bardzo niewielką skalę, daje niskie plony i dlatego nie może być uprawiana na skalę przemysłową. Tylko pięć odmian jest uważanych za prawdziwe, lecznicze zboże – Oberkulmer Rotkorn (odmiana najmniej alergizująca), Frankenkorn, Schwabenkorn, Ostro, Steiners Roter Tiroler. Ze względu na modę na orkisz, w wyniku krzyżówek genetycznych z pszenicą powstało prawie 100 kolejnych odmian orkiszu, które nie mają nic wspólnego z pradawnym zbożem.

Mniszka pisze w swoim dziele „Physica, Naturalna siła oddziaływania rzeczy”, że: „Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powody choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wzmocni wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść”.

               Orkisz był znany i uprawiany już w czasach starożytnych. Spożywali go gladiatorzy i zawodnicy biorący udział w igrzyskach – dawał im siłę i wytrzymałość.

Orkisz – badania naukowe

W ostatnich latach w Niemczech i Włoszech odbyły się trzy duże sympozja, które potwierdziły niezwykłe właściwości tego zboża. Orkisz stał się obiektem wielu badań naukowych, w ramach których dowiedziono, że jest lekkostrawnym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (m.in. B1, B2, A, E, D), a także składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen. Zawiera tryptofan – aminokwas, który jest prekursorem serotoniny, czyli „hormonu szczęścia” i melatoniny – hormonu wpływającego na dobry sen. Dlatego Hildegarda miała rację, ze wywołuje pogodny nastrój i radość w duszy. Zawiera także fenyloalaninę – prekursor adrenaliny i noradrenaliny, wpływającą korzystnie na układ nerwowy. Szczególnie ważnym odkryciem było stwierdzenie przez profesora Wolfganga Weuffena w tym zbożu obecności thiocyanadu (rhodanidu), który wykazuje działanie przeciwnowotworowe i ma zdolność stymulacji komórek macierzystych. Ponadto wspiera wzrost komórek mięśniowych, nerwowych, rozrodczych, układu immunologicznego, włosów, paznokci.

               Jest zbożem przyjaznym dla żołądka i jelit, a jego składniki są szybko przyswajalne i udostępnione całemu organizmowi, dzięki czemu umożliwia optymalne odżywienie i wzmocnienie wszystkich komórek. Mogą go spożywać nawet osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Orkisz zawiera więcej lekkostrawnego białka niż pszenica, a jednocześnie duże ilości błonnika korzystnie wpływającego na układ pokarmowy. W zbożu tym znajduje się gluten, jednak jest on lepiej przyswajalny niż ten pochodzący z pszenicy. Mąka orkiszowa nadaje się do pieczenia chleba, ciast, naleśników, racuchów, robienia makaronów. Dobrze smakuje w formie gotowanej i pieczonej.

Orkisz – działanie lecznicze

Prawdziwy orkisz wykazuje działanie korzystnie wpływające na nasze zdrowie i może wspomagać leczenie m.in. takich chorób jak:

– nowotwory

– choroby reumatyczne

– cukrzyca, podwyższony poziom lipidów we krwi

– choroby krwi, serca, wątroby

– alergie, atopowe zapalenie skóry, utrudniona przemiana związków wapnia

– nerwice, depresja, spadek nastroju

– schorzenia układu pokarmowego, celiakia

– osłabienie organizmu, spadek odporności – wzmacnia go dzięki zawartości cynku i selenu.

               Ponadto orkisz działa rozgrzewająco i wspomaga ukrwienie. Ma wysoką wartość odżywczą – osoby, które go spożywają dostarczają do organizmu odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów czy witamin z grupy B. W dodatku wspomaga rozwój mięśni i poprawia skład morfologiczny krwi, Korzystnie też wpływa na organizm diabetyków – poziom glukozy utrzymuje się przez dłuższy czas. Wspomaga dobry nastrój ze względu na zawartość niektórych aminokwasów.

Produkty z orkiszem

Chleb orkiszowy

Wśród szerokiego wyboru mąk orkiszowych, w Delikatesach Ekologicznych „Aleeko” znajdziecie również mąkę z ziaren odmiany Schwabenkorn z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Ponadto możecie Państwa zakupić ziarno orkiszu. Znajdziecie tu Państwo bogatą ofertę kasz orkiszowych, makaronów orkiszowych, kawę orkiszową, a także wiele przekąsek z orkiszu.

Książka – dieta św. Hildegardy

Polecamy Państwu szeroką ofertę książek na temat medycyny św. Hildegardy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *