Miód na odporność i przeziębienia

przez aleeko . 0 Komentarzy

Miód to produkt należący do superżywności (superfood) powstający z nektaru, który pszczoły spijają z kwiatów. Towarzyszy człowiekowi od wieków, a jego właściwości wykorzystywano w medycynie największych kultur. To uniwersalne lekarstwo, środek słodzący i źródło substancji odżywczych. Ponadto z badań przeprowadzonych w Rosji wynika, że surowy, nieprzetworzony miód jest największym naturalnym magazynem leczniczych enzymów, które poprawiają refleks, czujność, a nawet iloraz inteligencji. Natomiast miód Manuka pochodzący z lasów deszczowych Nowej Zelandii posiada udokumentowane właściwości przeciwgrzybicze, antybiotyczne i przeciwwirusowe. O ile to możliwe, powinniśmy spożywać dziki miód i to na surowo. Trzeba pamiętać, aby nie narażać go na wysoką temperaturę, ponieważ pozbawia go to wszystkich enzymów.

Właściwości miodu

            Miód łagodzi objawy wielu chorób i dolegliwości lub całkowicie je leczy. Są to na przykład: biegunka, wrzody, infekcje, zespół drażliwego jelita, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nowotwory i infekcje wywołane przez gronkowce. Antybiotyczne właściwości miodu wspomagają leczenie takich chorób, jak: wąglik, błonica, infekcje układu moczowego i ucha, zapalenie opon mózgowych, infekcje dróg oddechowych, zapalenie zatok, płuc, gruźlica, zakażenia wywołane ukąszeniami zwierząt, tyfus, czerwonka, ropnie, czyraki, liszajec zakaźny, próchnica zębów, zakażenia połogowe, płonica, angina i cholera.

Właściwości te wynikają przede wszystkim z kompleksowego działania kilku mechanizmów, m.in. powstawania nadtlenku wodoru (wody utlenionej), wskutek wysokiej aktywności enzymów naturalnie występujących w miodzie. Ponadto znajdują się w nich cenne olejki eteryczne, kwasy fenolowe i flawonoidy, pochodzące z nektaru kwiatów, pyłku roślin i propolisu zebranego przez pszczoły z pąków drzew. Wśród polskich miodów najwyższą wartość antybiotyczną mają: spadziowy, nektarowo-spadziowy, nawłociowy, gryczany i lipowy. Choć inne rodzaju miody mają słabsze właściwości bakteriobójcze, mają duże znaczenie w profilaktyce i budowaniu odporności.

            Miód można stosować miejscowo do leczenia ran (zwłaszcza Manuka), takich jak np. ropni, odleżyn, oparzeń, nadżerki szyjki macicy, rany cięte, stopa cukrzycowa, wrzody skórne i inne.

Związki zawarte w miodzie występują w najlepiej przyswajalnej postaci – w postaci naturalnych połączeń doskonale rozpoznawalnych biochemicznie i wchłanianych przez nasz system trawienny. W dodatku ich skuteczność jest dowiedziona naukowo. W miodach występuje ponad 200 związków biologicznie czynnych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwzakrzepowym, przeciwnowotworowym. Dlatego zalecane jest spożywanie miodu profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym. A jeśli jesteśmy chorzy, miód pomoże nam szybciej wrócić do zdrowia.

Miód na odporność i przeziębienia

Manuka

Ze względu na swoje właściwości jest to szczególny rodzaj miodu. Pisaliśmy szerzej o nim na naszym blogu. Wspomaga organizm w walce z bakteriami, które przyczyniają się do infekcji układu pokarmowego, zapalenia gardła, zatok oraz błony śluzowej nosa. Ponadto pomaga w leczeniu trądziku i zmian na skórze. W dodatku reguluje florę bakteryjną jelit i układ trawienny, leczy szereg dolegliwości, takich jak wrzody żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy lub zespół nadwrażliwego jelita.

Lipowy

Jego właściwości są znane od lat w leczeniu przeziębienia, grypy i innych schorzeń dróg oddechowych. Działa na kaszel, wykrztuśnie i napotnie, wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Przyczynia się również do szybszego ustępowania stanu zapalnego. Ponadto zawiera kompleks składników, z których najważniejszymi są: nadtlenek wodoru, flawonoidy i olejki eteryczne.

Spadziowy

Skuteczny w leczeniu dróg oddechowych i stanów zapalnych organizmu. Poza działaniem przeciwzapalnym, ma również właściwości antyseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Miód spadziowy iglasty pomaga przy uporczywym kaszlu i ma działanie wykrztuśne. Polecany jest osobom pracującym w szkodliwych dla zdrowia warunkach czy leczonych lekami przeciwnowotworowymi ze względu na właściwości odtruwające. Stosuje się go także w leczeniu astmy czy kamicy nerkowej.

Gryczany

Ma wysoką aktywność antybiotyczną i wysoką zawartość witaminy C. Zawiera także pochodne rutozyd, który na drodze utleniania polepsza jej przyswajalność. Pomaga w chorobach płuc oraz chorobach zakaźnych z podwyższoną temperaturą.

Akacjowy

Stosuje się go przy przeziębieniach, zaleca się stosowanie go przy zwiększonej aktywności mózgu, zmęczeniu fizycznym i psychicznym, osłabieniu organizmu, ponieważ zawiera cukry proste, które szybko dostarczają energii. Ma działanie uspokajające, pomaga w walce z bezsennością. Wzmacnia organizm podczas choroby. Cukry proste są bezpośrednio wchłaniane do krwi.

Malinowy

Podobnie jak sok z malin, działa napotnie, przeciwgorączkowo i rozgrzewająco. Dlatego idealnie sprawdzi się w leczeniu chorób dróg oddechowych, przeziębienia i grypy. Ma właściwości antybakteryjne, zmniejsza zmęczenie, dodaje energii, ma właściwości odprężające i wzmacniające. Zapach tego miodu działa kojąco na zmysły, pomaga się zrelaksować. Można go wykorzystywać podczas kąpieli. Poprawia stan skóry.

Wrzosowy

Wspomaga leczenie stanów zapalnych gardła, błony śluzowej jamy ustnej oraz przeziębień. Zawiera związek zwany inhibiną, który ma właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie oraz prolinę – związek, który może wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera.

Wielokwiatowy

Badania donoszą, że letni miód wielokwiatowy może złagodzić katar sienny i alergiczny rodzaj astmy oskrzelowej. Zawiera pyłki, duże ilości biopierwiastków i naturalnych enzymów, które wzmacniają odporność i wzmagają przemianę materii. Żucie plastra miodu wielokwiatowego pozwala na uodpornienie się na alergeny w postaci pyłków, jednak taka terapia powinna się odbywać pod nadzorem lekarza.

Rzepakowy

Wspomaga leczenie infekcji gardła, nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspomaga układ odpornościowy). Uważa się, że pomaga też osobom chorym na dusznicę bolesną.

Jak przechowywać miód?

            Miód powinno się przechowywać w chłodzie, w szczelnym pojemniku, tak aby ograniczyć przechodzenie różnymi zapachami. Optymalna temperatura to 8-10 stopni Celsjusza. Należy chronić go przed promieniami słonecznymi i trzymać w zacienionym miejscu, co opóźnia proces krystalizacji. Krystalizacja to naturalne zjawisko, świadczące o dobrej jakości miodu. Jeżeli miód długo przechowywany nie krystalizuje, to prawdopodobnie jest sfałszowany, np. przez dodanie wody, cukru, melasy. Możemy to sprawdzić. Miód wlewany do szklanki chłodnej wody powinien ściekać równo nieprzerwanym strumieniem, na dnie układać się w wyraźną warstwę i trudno rozpuszczać się. Jeśli miód nie wykazuje takich właściwości, został zafałszowany.

            Poniżej podajemy proste przepisy na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym.

Woda z miodem i cytryną

Woda z miodem i cytryną

Składniki:

  • woda (1 szklanka)
  • sok z cytryny (1/2 cytryny)
  • miód (2 łyżeczki)

Wieczorem w przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuszczamy miód. Pozostawimy na całą noc do odstania.Rano kolejnego dnia dodajemy sok z świeżo wyciśniętej cytryny. Całość wypijamy na czczo.

Pojawia się pytanie, dlaczego miód musi odstać przez noc, a nie rozpuszczamy go prosto ze słoiczka. Okazuje się, że miód, który stoi co najmniej przez 10 godzin w zimnej wodzie wykazuje kilkukrotnie silniejsze działanie przeciwbakteryjne. W soku z cytryny nie ma tyle witaminy C, co np. w papryce czy pietruszce, ale kwaśny smak, który pobudza perystaltykę jelit i oczyszcza wątrobę. 

Syrop z imbiru, miodu i cytryny

Syrop ten posiada liczne właściwości prozdrowotne i jest bardzo dobry w smaku. Pomoże nam w walce z przeziębieniem i możemy go pić profilaktycznie.

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 3-4 centymetry korzenia imbiru
  • miód

Cytryny sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy. Potem kroimy w plasterki i usuwamy pestki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie do wyparzonego  wysuszonego słoiczka wlewamy 3 łyżki miodu, potem kładziemy 4 plasterki cytryny i dwie łyżki startego imbiru. Czynność należy powtarzać, aż do wypełnienia słoiczka, a na koniec całość zalewa się miodem. Słoik szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na dobę. Możemy go spożywać po łyżeczce dziennie. Do syropu z imbiru można również dodać rozgrzewające przyprawy: kilka goździków oraz łyżeczkę mielonej kurkumy i szczyptę pieprzu cayenne.

Źródła:

Wolfe D. Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości. Vivante, Białystok 2015.

Baran J. M. Miodowe wsparcie odporności. Żyj naturalnie 2019, Nr 14, Wrzesień-Październik: 66-68.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *