Naturalne termogeniki przyspieszające odchudzanie

przez aleeko . 0 Komentarzy

Termogeniki. Termogeneza to zespół procesów zachodzących w organizmie, których celem jest utrzymania stałej temperatury ciała. Zachodzi ona u zwierząt stałocieplnych oraz u człowieka.

Naturalne termogeniki – spalacze tłuszczu

           Termogeniki (spalacze tłuszczu), najprościej mówiąc, to substancje podwyższające temperaturę ciała, co skutkuje wzrostem wydatkowania energii, przyspieszeniem metabolizmu i pobudzeniem procesu spalania tkanki tłuszczowej. Naturalne spalacze tłuszczu to zioła i przyprawy, a termogeniki pochodzenia naturalnego to suplementy zawierające ekstrakty roślinne. Włączając je do naszej diety, szybciej spalimy tłuszcz i nasze odchudzanie będzie efektywniejsze.

Napoje – termogeniki

Zielona herbata

Zawiera w swoim składzie kofeinę, której ilość wzrasta wraz z czasem parzenia i ilością. Warto wiedzieć, że filiżanka mocnej zielonej herbaty może mieć jej więcej niż szklanka kawy. Ponadto zawiera katechininę – związek należący do flawonoidów, przyspieszającą redukcję tłuszczu i zwiększającą wydatek energetyczny organizmu, przez co poprawia metabolizm. W dodatku wiele badań wskazuje na to, że zielona herbata pozwala pozbyć się tłuszczu z okolic brzucha.

Zielona herbata jest jednym z najskuteczniejszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia spalaczy tłuszczu. Dodatkowo regularne picie tego napoju przynosi wiele korzyści zdrowotnych, m. in. chroni przed nowotworami i chorobami serca, jest bogata w antyoksydanty, obniża poziom cukru i trójglicerydów we krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzać z jej piciem, ponieważ może powodować wypłukiwanie wapnia z organizmu, co objawia się na początku suchością skóry twarzy. Należy zaznaczyć, że zielona herbata utrudnia wchłanianie żelaza z pokarmu, dlatego w celu poprawienia jego przyswajalności warto spożywać jednocześnie cytrusy czy paprykę, które zawierają duże ilości witaminy C.

            Zieloną herbatę powinno pić się pomiędzy posiłkami i przed treningiem. Należy również pamiętać o właściwym sposobie zaparzania – nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ale wodą o temperaturze 70-80 stopni. Jeśli oczekujemy efektu pobudzającego po 3 minutach powinniśmy odlać napar od liści. Efekt energetyczny jest słabszy, ale utrzymuje się tu dłużej niż w przypadku kawy. Ponadto liście zielonej herbaty możemy zalewać kilkukrotnie.

Czerwona herbata

Jej inna nazwa to Pu-erh. Nie zawiera kofeiny, ale ma w składzie substancje hamujące magazynowanie tkanki tłuszczowej w organizmie oraz zwiększające ich biosyntezę. Przyspiesza metabolizm, ponadto długotrwale pobudza układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wspomaga i wzmacnia wątrobę, pomaga w koncentracji i wzmacnia organizm. Powinniśmy ją spożywać pół godziny po posiłku lub przed treningiem. Niektóre osoby powinny uważać z piciem tego rodzaju herbaty, ponieważ są uczulone, co może objawiać się biegunką, bólami i zawrotami głowy, a także wymiotami. Nie zaleca się picia tej herbaty kobietom w ciąży, jak również osobom cierpiącym na anemię i zażywającym leki diuretyczne.

Czarna kawa

Zaleca się picie kawy godzinę po śniadaniu lub 40 minut przed treningiem. Wtedy zwiększa motywację do treningu i pomaga spalić większą ilość tkanki tłuszczowej. Ponadto działa również hamująco na ośrodek głodu. Dodatkowo usprawnia działanie układu nerwowego i mięśniowego poprzez zawartą w niej substancję aktywną – kofeinę. Oprócz niej, pijąc kawę dostarczamy do naszego organizmu cenne antyoksydanty. Warto wiedzieć, że codzienne spożycie od 400-600 mg kofeiny nie wiąże się z żadnymi niepożądanymi skutkami dla naszego organizmu.

Zielona kawa

Jest to kawa nie poddana procesowi palenia i fermentacji. Zawiera kwas chlorogenowy spowalniający wydzielanie glukozy do krwi po posiłku oraz zwiększający dodatkowo wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem, a także działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jej picie przyczynia się do hamowania łaknienia.

Zielona kawa zawiera dużo kofeiny, dlatego należy ją pić do południa. Jej smak jednak nie każdemu może przypaść do gustu.

Yerba Mate

Powstaje z ostrokrzewu paragwajskiego i zawiera mateinę (odpowiednik kofeiny). Do korzyści zdrowotnych, które uzyskamy podczas regularnego picia tego naparu należą: wzmocnienie odporności, zawartość witamin i minerałów, m.in. C, B1, B2, magnezu, żelaza, cynku i innych. Dodatkowo zawiera także inne substancje prozdrowotne, takie jak: kwas chlorogenowy, chlorofil, inozytol, cholina. Ponadto ma potwierdzone naukowo działanie pobudzające, odchudzające oraz zwiększa spalanie tłuszczu. W dodatku zmniejsza uczucie głodu, spowalnia opróżnianie żołądka. Ponadto wykazuje również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, obniża poziom cholesterolu, działa ochronnie na układ krążenia, pobudza wydzielanie żółci, a kwas chlorogenowy zawarty w Yerbie ma działanie przeciwglikacyjne. Zaleca się picie codziennie 2-3 szklanek.

Ekstrakty z ziół – termogeników

Ekstrakt z Garcinia Cambogia

Jeden z najbardziej znanych spalaczy tłuszczu. Zawiera dużą ilość kwasu hydroksyoctowego (HCA), który zmniejsza wchłanianie tłuszczy, reguluje poziom cholesterolu, a w dodatku zmniejsza apetyt. Ponadto HCA zmniejsza lipogenezę, czyli syntezę tłuszczu z węglowodanów i białek oraz zwiększa ilość glikogenu w mięśniach.

Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej

Stosowano ją w medycynie hinduskiej jako środek na schorzenia układu krążenia i przewodu pokarmowego. Ma działanie lipolityczne. Ponadto reguluje gospodarkę cukrową, poprzez stymulację trzustki do produkcji insuliny. W dodatku wzmacnia układ immunologiczny, ma działanie antydepresyjne, motywuje do działania.

Przyprawy – termogeniki

Korzeń imbiru

Ostry, rozgrzewający imbir wykazuje działanie termogenne. Po spożyciu temperatura ciała rośnie, co wskazuje, że w naszym organizmie zachodzą intensywne procesy spalania. Ponadto imbir wspomaga nas podczas sezonowych infekcji, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom. Zawarte w imbirze gingerole wspomagają spalanie tłuszczu trzewnego, czyli gromadzącego się wokół narządów w jamie brzusznej.

Kurkuma

Zawiera kurkuminę, czyli substancję która ogranicza rozrost komórek tłuszczowych. Kurkuma reguluje także apetyt, co zabiega tyciu. Ponadto działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny. To tylko niektóre z jej właściwości prozdrowotnych. Termogenicznie działa spożycie 1 g kurkumy dziennie. Trzeba pamiętać, że słabo ona się wchłania do naszego organizmu, dlatego dobrze ją spożywać z pieprzem (piperyną).

Czosnek

Ma właściwości termogenne, hamuje namnażanie bakterii, grzybów i pasożytów. Działa napotnie i rozgrzewa organizm, dlatego jest stosowany podczas przeziębienia czy grypy. Ponadto obniża ciśnienie krwi.

Papryczka chilli (pieprz cayenne, kajeński), papryka jalapeno

Zawiera kapsaicynę, która rozgrzewa i zmniejsza apetyt. Wywołuje wzrost termogenezy, przyśpiesza metabolizm spoczynkowy i hamuje głód. Ponadto działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i mogą być pomocne przy wrzodach żołądka. W papryczkach znajdziemy dużo selenu, cynku, żelaza, potasu i magnezu. Pieprz cayenne dodajemy w ilości od pół do jednej łyżeczki. Tę ilość dzielimy na porcję i jedną z nich powinniśmy spożyć przed treningiem.

Cynamon

Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ponadto reguluje gospodarkę węglowodanową, zapobiega magazynowaniu cukrów jako tłuszczu i przyspiesza trawienie. Cynamon można dodać do kawy, herbaty, albo jogurtu. Zmniejsza apetyt na słodycze. Zaleca się spożycie około 1 łyżeczki dziennie.

Pieprz czarny (piperyna)

Przyspiesza metabolizm, rozgrzewa, ułatwia proces trawienia, pobudza wydzielanie soków trawiennych i zwiększa ukrwienie tkanek. Ma również działanie przeciwbakteryjne i działa lekko przeczyszczająco.

Inne naturalne źródła termogeników

Oprócz przypraw, napojów i ekstraktów roślinnych bogatym źródłem termogeników są także owoce i warzywa, zwłaszcza te z wysoką zawartością witaminy C, która przyspiesza rozpuszczanie i spalanie tłuszczu. W dodatku bierze ona udział w syntezie karnityny – substancji odpowiedzialnej za transport kwasów tłuszczowych, w celu zamiany ich na energię. Warto włączyć do diety grejpfruty, pomarańcze, limonki, ananasy i czarną porzeczkę. Jeśli spożywamy jabłka czy gruszki, jedzmy je ze skórką. Pektyny zawarte w skórce zapobiegają odkładaniu tłuszczu w komórkach. Spośród warzyw wybierajmy te o wysokiej zawartości błonnika, który stymuluję pracę układu pokarmowego, usprawnia proces trawienia i zmniejsza uczucie głodu. Należą do nich: brokuły, karczoch, marchew, pomidory, ogórek, groch, fasola, soczewica, pietruszka, marchew, kukurydza, dynia oraz inne. Koniecznie spożywajmy wtedy dużo płynów.

            Chude mięsa, które są bogate w proteiny, białka jajek i tran również są świetnymi spalaczami tłuszczu. Z kolei w jogurcie znajdziemy wapń, który powoduje rozbicie tłuszczu zalegającego pod skórą. Owoce morza zawierają jod, który stymuluje pracę tarczycy. Bardzo dużo znajdziemy go w wodorostach, ale także w mule, krewetkach, ostrygach i krabach.

Czy termogeniki działają?

Zarówno powyżej wymienione składniki jak i preparaty na odchudzanie można wprowadzić do codziennego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że nic one nie pomogą, jeśli nie połączymy ich z odpowiednią, zdrową dietą, aktywnością fizyczną oraz odpowiednią ilością snu. Wielokierunkowe działanie natomiast może nam przynieść szybsze, satysfakcjonujące rezultaty. Szacuje się, że przyprawy, takie jak chilli, pieprz cayenne czy kurkuma mogą przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 25%. Za optymalną dawkę uważa się łyżeczkę dziennie.

Termogeniki – przeciwwskazania i skutki uboczne

Istnieje niebezpieczeństwo związane z przedawkowaniem środków termogennych, albo alergią na niektóre składniki, co może się objawiać m.in. przyspieszoną czynnością serca, wzrostem ciśnienia, palpitacją, bezsennością, nadaktywnością, biegunką, wymiotami, wysypką i zapaleniem skóry. Termogeników nie powinniśmy stosować wieczorem. Przy niektórych chorobach takich jak np. cukrzyca, choroby serca oraz przy nadciśnieniu powinniśmy ich stosowanie skonsultować z lekarzem.

Jak zrobić własny spalacz tłuszczu?

Przygotowanie takiego preparatu jest tanie i szybkie. Wystarczy tylko połączyć kilka składników, które mamy w domu.

Składniki:

½ płaskiej łyżeczki świeżo mielonej kawy

¾ łyżeczki cynamonu

Szczypta pieprzu cayenne

Szczypta imbiru

Przygotowanie

Wsyp składniki do filiżanki i dokładnie wymieszaj, zalej gorącą wodą i poczekaj, aż lekko przestygnie. Wypij przed treningiem. Możesz używać tej mieszanki maksymalnie przez tydzień, stosując raz dziennie. Nie spożywaj przed snem. Zaleca się ostrożność w przypadku wrzodów żołądka, dwunastnicy i przy nadciśnieniu tętniczym.  

Gotowe do spożycia, skuteczne i naturalne spalacze tłuszczu znajdziecie Państwo w Delikatesach Ekologicznych „Aleeko”.

Solgar – producent kompleksu termogenicznego

Grinday – producent suplementu termogenicznego Shape Up

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *