Sposoby na wirusy – dieta przeciwwirusowa

przez aleeko . 0 Komentarzy

Wirusy – jak się chronić. Wobec nowych doniesień medialnych na temat rozprzestrzeniania się koronawirusa (obecnego już również w Polsce), warto zastosować naturalne środki przeciwdziałające zarażeniu się COVID-19. Kluczową sprawą jest wzmocnienie odporności, zachowanie odpowiedniej higieny i unikanie kontaktu z chorymi ludźmi oraz podróży do krajów, w których jest wyższe prawdopodobieństwo  zarażenia wirusem.

Naszą odporność możemy wspomóc odpowiednią dietą. Pisaliśmy o tym wielokrotnie na naszym blogu. Poniżej przedstawiamy produkty spożywcze i zioła, które szczególnie silnie wzmacniają odporność naszego organizmu. Włączmy je do naszej diety szczególnie teraz, na przedwiośniu, by wzmocnić nasz organizm i ograniczyć ryzyko zachorowania.

Czosnek i inne warzywa cebulowe

Warzywa cebulowe to: cebula, czosnek, por i szczypiorek. Są źródłem organicznych związków siarki (o roli siarki pisaliśmy na naszym blogu), witamin z grupy B oraz C, A i E, składników mineralnych: siarki, selenu, magnezu, żelaza oraz olejków eterycznych. Działanie bakteriobójcze i grzybobójcze czosnku jest powszechnie znane. Ponadto posiada on również właściwości antywirusowe, które warto wykorzystać jako tarczę ochronną przed rozprzestrzeniającym się obecnie koronawirusem. W dodatku potwierdzono skuteczność czosnku w zwalczaniu wirusów grypy, zapalenia płuc, rotawirusów i HIV. Najsilniej spośród fitoncydów działa alliacyna, która odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku. Jeśli chcemy go uniknąć, możemy zastosować czosnek w postaci suplementu, pozbawiony zapachu.

Warzywa cebulowe działają przeciwwirusowo

Warzywa i owoce zawierające witaminę C

Są dobrym źródłem naturalnej witaminy C. Warto zwrócić uwagę na takie produkty jak: jarmuż, papryka czerwona i zielona, chrzan, brukselka, natka pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa, czarne porzeczki, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut i pomarańcza. Poniżej podajemy zawartość witaminy C w 100 g wybranych warzyw i owoców:

porzeczki czarne – 182,2 mg

natka pietruszki         – 178 mg

papryka czerwona – 144 mg

brukselka – 94 mg

brokuły – 83 mg

truskawki – 66 mg

kiwi – 59 mg

pomarańcze – 49 mg

O roli witaminy C pisaliśmy także na naszym blogu. Działa na wirusy, ponadto ma ona również silne działanie przeciwbakteryjne i wzmacniające naszą odporność. Jeśli nie jesteśmy w stanie zaspokoić zapotrzebowania na witaminę C dietą, warto sięgnąć po tradycyjną lub liposomalną witaminę C, która bardzo dobrze się wchłania.

Witamina D3 oraz omega-3 – tłuste ryby, awokado i oleje roślinne

Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w budowaniu naszej odporności. Szerzej pisaliśmy o tym na naszym blogu. Jej suplementacja lub dostarczenie wraz z pokarmem jest szczególnie ważne zimą, wiosną i jesienią, kiedy jesteśmy narażeni na wirusy. Niedobór witaminy D3 prowadzi do rozwoju chorób nowotworowych, autoimmunologicznych, a także infekcyjnych. Ponadto witamina D3 wpływa na komórki układu immunologicznego, a ponadto witamina ta nasila wytwarzanie katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych. Witaminę D3 znajdziemy w tranie, tłustych rybach morskich (śledź, łosoś, sardynka, makrela, tuńczyk), a także olejach roślinnych (np. oliwa z oliwek, lniany, rzepakowy) oraz awokado. Chociaż najlepsze jej źródło stanowi synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak o tej porze roku trudno o słońce. Dlatego możemy ją suplementować.

W kształtowaniu odporności znaczącą rolę odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, występujące głównie w tłustych rybach morskich. Nasilają odpowiedź immunologiczną na patogeny. Dlatego odpowiednie spożycie kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi. O ich roli szerzej pisaliśmy na naszym blogu. Znajdziemy je np. w olejach roślinnych i suplementach diety oraz preparacie Estrovita, któremu poświęciliśmy wpis na naszym blogu.

Kiszonki i jogurty

W procesie kiszenia powstają korzystne mikroorganizmy, które są składnikiem naszej mikroflory jelitowej i pozytywnie wpływają na naszą odporność. Ponadto o domowych probiotykach, które sami możemy sobie wyprodukować, pisaliśmy na naszym blogu. W procesie kiszenia powstają korzystne dla naszego zdrowia szczepy bakterii i grzybów, powstaje również witamina C wzmacniająca naszą odporność.

Zwróćmy uwagę na jakość kiszonej kapusty. Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji mlekowej i zawiera dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, natomiast kapusta kwaszona zawdzięcza swój kwaśny smak jedynie dodatkowi octu i cukru. Natomiast jeśli chodzi o jogurt, wybierajmy tylko te, które zawierają żywe kultury bakterii, najlepiej zakupione w sklepach ekologicznych lub zrobione samodzielnie. Ponadto najnowsze badania pokazują, że jelita są centrum naszej odporności, dlatego warto zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową. W tym czasie, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na wirusy i inne drobnoustroje, warto sięgnąć po suplementy dobrej jakości, takie jak np. Powerbiotic. Pisaliśmy o tym szerzej na naszym blogu. Dlatego w obecnej sytuacji naszą odporność doskonale wzmocni Powerbiotic Immuno, któremu został poświęcony wcześniejszy wpis na blogu.

Produkty bogate w cynk

Cynk wykazuje działanie ochronne przed wpływem wolnych rodników. W dodatku uczestniczy w dojrzewaniu i funkcjonowaniu limfocytów T, a jego niedobór cynku zwiększa podatność na wirusy, ponadto powoduje osłabienie wzrostu, trudniejsze gojenie się ran oraz brak łaknienia. Dodatkowo pierwiastek ten zajdziemy w następujących produktach: ostrygach, wołowinie i innych czerwonych mięsach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, szpinaku, szparagach oraz produktach pełnoziarnistych. Warto jednak wiedzieć, że błonnik w nich zawarty może utrudniać absorpcję cynku z jelit. O właściwościach cynku pisaliśmy tu i tu.

Czarny bez

Kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy: kampferol, rutozyd, kwercetynę, izokwercetynę, kwasy organiczne i trójterpeny, a także sole mineralne (głównie potas). Dodatkowo okazuje się, że preparaty z czarnego bzu działają na wirusy, mają działanie immunomodulacyjne, przez co korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Ponadto wyciągi z bzu czarnego zwiększają produkcję cytokin. Badania pokazują, że ekstrakt z bzu czarnego w warunkach in vitro hamuje w 50% namnażanie się wirusa grypy A (H1N1) przy stężeniu 252 mikrogramów na mililitr. Natomiast zahamowanie zakażenia w 100 proc. nastąpiło przy 1000 mikrogramów na mililitr. Związki ekstraktu bzu hamują infekcję wirusową H1N1 poprzez wiązanie otoczki wirusowej. Z kolei za właściwości przeciwwirusowe czarnego bzu odpowiada m.in delfinidyna. Warto zastosować preparaty z bzu czarnego w przeciwdziałaniu zarażeniu koronawirusem.

Miód i produkty pszczele

Systematycznie spożywany miód ma znaczenie w profilaktyce zachorowań w sezonie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym. O miodach możecie Państwo przeczytać na naszym blogu. Warto zainteresować się miodem Manuka, który ma nie tylko właściwości przeciwbakteryjne, ale dodatkowo działa także na wirusy. Ponadto dla odporności organizmu szczególnie cenny jest propolis – zawiera on związki lotne, a w dodatku węglowodory, alkohole terpenowe, enzymy i mikroelementy.  Dodatkowo zadaniem propolisu w ulu jest ochrona pszczół przed wirusami, bakteriami, a także grzybami, pleśniami i w podobny sposób ochrania organizm ludzki. Propolis jest dostępny w naszych Delikatesach.

Miód wzmacnia naszą odporność i działa przeciwdrobnoustrojowo

Grzyby prozdrowotne

Choć ich włączanie do diety jest jeszcze w Polsce mało popularne, ich właściwości korzystne dla naszego zdrowia są znane z krajów azjatyckich od 5 tysięcy lat. Ponadto wiele z nich wykazuje działanie przeciwwirusowe, wspomagają też leczenie wirusa HIV. Do takich grzybów należy pieczarka blazei, wrośniak różnobarwny, żagwica listkowata, shiitake, jak również „czaga” (błyskoporek podkorowy). O ich działaniu i właściwościach pisaliśmy na naszym blogu. Ponadto warto sięgnąć po ekstrakty z tych grzybów.

Zioła i przyprawy przeciwwirusowe

Wiele z nich ma właściwości przeciwwirusowe potwierdzone badaniami naukowymi. Choć nie ma jeszcze leku przeciwko koronawirusowi o udowodnionej skuteczności, warto wykorzystać produkty, które działają na inne wirusy, np. n wirusa grypy czy opryszczki.

Kurkuma

Powszechnie znane są jej właściwości wzmacniające odporność, ale warto również wiedzieć, że ta przyprawa dzięki obecności kurkuminy ma także silne właściwości przeciwwirusowe. Ponadto substancja ta posiada szerokie działanie terapeutyczne, w tym działanie przeciwzapalne – jest skuteczniejsza i silniejsza niż niektóre powszechnie stosowane leki przeciwzapalne. O działaniu kurkumy pisaliśmy na naszym blogu. W Kurkumę i w dodatkupreparaty z tej przyprawy znajdziecie Państwo w naszym sklepie.

Imbir

Korzeń imbiru działa bardzo dobrze na infekcje żołądkowo-jelitowe. Badania z wykorzystaniem świeżego korzenia imbiru pokazały, że aktywnie działa przeciwko wirusom układu oddechowego, blokując ich zdolność do przyczepiania się do błon śluzowych.

Dziewanna

Była powszechnie stosowana w schorzeniach dróg oddechowych, takich jak kaszel, zapalenie oskrzeli, astma. Ponadto dziewanna rozrzedza flegmę i działa przeciwzapalnie. Okazuje się, że zawarte w kwiatach składniki niszczą wirus opryszczki, wirusy grypy  A, B oraz wirus ptasiej grypy FPV, co zostało potwierdzone badaniami klinicznymi.

Dziewanna wykazuje udowodnione działanie przeciwwirusowe

Oregano

Substancją aktywną o wysokiej skuteczności jest karwakrol zawarty w olejkach eterycznych. Ponadto olejek z meksykańskiego oregano działa przeciwko wirusom układu oddechowego i opryszczki. Dodatkowo zwalcza także norowirusy zwalcza w ciągu godziny od podania.

Nagietek lekarski

Znany jest już od czasów św. Hildegardy, która pisała, że „nagietek truciznę rozpędzi i oczyści wnętrzności”. Ponadto powszechnie jest stosowany przy bezsenności, bólach głowy, wrzodach żołądka. Okazało się, że kwiaty nagietka aktywnie zwalczają rota i rinowirusy ograniczając ich namnażanie.

Napar z nagietka

Lukrecja

Ten niepozorny korzeń jest stosowany od wieków w ajurwedzie i medycynie chińskiej jako lek przeciw chorobom wirusowym. Ponadto związki terpenoidowe zawarte w korzeniu lukrecji są niezwykle skuteczne – niszczą wirusy opryszczki, grypy, SARS, HIV.

Traganek

Badania pokazały, że roślina ta chroni DNA, a konkretnie telomery przed degradacją i skracaniem. Korzeń tej rośliny wykazuje również silne właściwości przeciwwirusowe, hamując replikację RNA wielu szczepów wirusów, a ponadto silnie stymuluje i tonizuje układ immunologiczny.

Liść oliwny

Pierwsze wzmianki o działaniu liści z drzewa oliwnego pojawiły się w 1854. Na podstawie obserwacji opisano skuteczność leczenia malarii i gorączki herbatą z liścia oliwnego podając przepis: „Gotować garść liści oliwnych w litrze wody, do połowy objętości. Podawać choremu w ilości „szklaneczki do wina” co 3-4 godziny, aż do wyleczenia.” Ponadto w ostatnich latach przeprowadzono badania, które potwierdziły, że liście oliwne wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i inne.

Koci pazur

Roślina nazywa się „vilcacora” i pochodzi  z lasów tropikalnych Amazonii. Ma zróżnicowany skład chemiczny, który warunkuje jego wielokierunkowe działanie. Badania wykazały, że posiada właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i stymulujące funkcje układu odpornościowego.

Tarczyca bajkalska

Ten adaptogen zwiększa odporność na stres warunków zewnętrznych. Stosuje się ją w leczeniu wielu chorób, w tym boreliozy. Wyciągi z rośliny hamują aktywność wirusów i zapobiegają epidemiom grypy.

Źródła:

Zagraniczne

Arora D, Rani A, Sharma A. A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula. Pharmacogn Rev. 2013;7(14):179–187. doi:10.4103/0973-7847.120520.

Chang JS1, Wang KC, Yeh CF, Shieh DE, Chiang LC. Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. J Ethnopharmacol. 2013 Jan 9;145(1):146-51. doi: 10.1016/j.jep.2012.10.043. Epub 2012 Nov 1.

Golnoosh Torabian, Peter Valtchev, Qayyum Adil, Fariba Dehghani. Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra). Journal of Functional Foods, 2019; 54: 353 DOI: 10.1016/j.jff.2019.01.031.

Kim Y et al. Vitamin C Is an Essential Factor on the Anti-viral Immune Responses through the Production of Interferon-α/β at the Initial Stage of Influenza A Virus (H3N2) Infection. IMMUNE NETWORK 2013; 2: 70-74.

Martirosyan DM, Pacier C. Vitamin C: optimal dosages, supplementation and use in disease prevention. Functional Foods in Health and Disease 2015; 5(3): 89-107.

Nagal T., Suzuki Y., Tomimori T., Yamada H. Antiviral Activity of Plant Flavonoid, 5,7,4’-Trihydroxy-8-methoxyflavone, from the Roots of Scutellaria baicalensis against Influenza A (H3N2) and B Viruses. Biol. Pharm. Bull. 1995,18(2): 295-299.

Pilau MR, Alves SH, Weiblen R, Arenhart S, Cueto AP, Lovato LT. Antiviral activity of the Lippia graveolens (Mexican oregano) essential oil and its main compound carvacrol against human and animal viruses. Braz J Microbiol. 2011;42(4):1616–1624. doi:10.1590/S1517-838220110004000049.

Pu JY1, He L2, Wu SY2, Zhang P2, Huang X2. [Anti-virus research of triterpenoids in licorice]. Bing Du Xue Bao. 2013 Nov;29(6):673-9.

Sonia Regina I.N., Reis Ligia M.M., Valente Ligia M.M., Valente A., Sampaio Andre Sampaio, Claire F Kubelka, Claire F Kubelka Immunomodulating and antiviral activities of Uncaria tomentosa on human monocytes infected with Dengue Virus-2 April 2008 International Immunopharmacology 8(3):468-76. DOI: 10.1016/j.intimp.2007.11.010.

Walingo KL. Role of vitamin C (ascorbic acid) on human health – review. African Journal of Food Agriculture 2005; 1: 1-12.

Krajowe

Dymarska E.: Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny Lekarskie 2013; 82 (3): 222–231.

Gajewska J., Błaszczyk M.K.: Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej (LAB). Postępy Mikrobiol. 2012; 51 (1): 55–65.

Janda K i in. Witamina C – budowa, właściwości funkcje i występowania. Pom J Life Sci 2015; 4(61): 419-425.

Kędzia A. Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku (Allium sativum L.). Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 46-52.

Krzysik M., Biernat J., Grajeta H.: Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka. Adv. Clin. Exp. ed. 2007; 16 (1): 123–133.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *