Domowy syrop naturalnym lekiem na jesienne infekcje

przez aleeko . 0 Komentarzy

Syrop roślinny. W świecie roślin możemy znaleźć prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych. Od wieków były wykorzystywane na różnego rodzaju dolegliwości. Możemy z nich przygotować syropy na katar i kaszel, które są najczęstszymi objawami infekcji. Ich apteczne odpowiedniki zawierają często dodatkowe barwniki i aromaty, które na pewno na zdrowie nam nie wyjdą. Dlatego warto samodzielnie przygotować lecznicze syropy, lub kupić ekologiczne lub naturalne wersje, pozbawione dodatkowych substancji. Niektóre z poniżej wymienionych syropów możemy zrobić od ręki, inne wymagają wcześniejszego przygotowania, gdy kwitną rośliny, które są ich składnikami. Być może staną się inspiracją na przyszły sezon. O syropach dla dzieci pisaliśmy już na naszym blogu.

Syrop z miodu, imbiru i cytryny

Ten rodzaj syropu zna chyba każdy. Korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne ze względu na obecny w nim gingerol. Dodatkowo korzeń imbiru zawiera potas regulujący pracę serca, a mangan pozytywnie wpływa na układ krążenia. Ponadto korzeń imbiru posiada wiele cennych witamin i minerałów: A, C, E i z grupy B, a także fosfor, sód, krzem, magnez, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Syrop z imbiru i cytryny jest polecany zwłaszcza przy przeziębieniach oraz infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i ból gardła, a ponadto ma także działanie rozgrzewające i napotne.

Syrop z miodu, imbiru i cytryny

Przygotowanie:

Najpierw należy sparzyć lub dokładnie wyszorować cytrynę i pokroić ją w plasterki. Miód przelewamy  do słoika, tak aby wypełniał go do ¾ objętości. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Słoik odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Spożywamy 1 łyżkę syropu dziennie.

Gotowe i naturalne syropy z imbirem znajdziecie Państwo w naszych Delikatesach.

Syrop z cebuli

Cebula znana jest z bakteriobójczych substancji oraz takich minerałów jak siarka, magnez, krzem, cynk, które wzmacniają odporność organizmu. Syrop z cebuli może pomóc, gdy pojawia się katar i kaszel. Pomaga także odkrztuszanie wydzieliny i oczyszczanie dróg oddechowych.

Przygotowanie:

Aby przygotować syrop potrzebne nam będą 2-3 cebule pokrojone w kostkę. Należy je zasypać dużą ilością cukru (może być trzcinowy) lub zalać miodem. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Następnie cebulę odcedzamy, a powstały syrop przelewamy do butelki. Można go pić 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z cebuli możecie Państwo kupić tutaj.

Syrop z buraka

Burak jest naturalnym źródłem antocyjanów, wspomagających naszą odporność, spowalniających procesy starzenia oraz działających przeciwzapalnie. Jest również źródłem betainy, która chroni nasze komórki i białka. Jest również pomocny przy stanach zapalnych, osłania narządy wewnętrzne i reguluje pracę układu odpornościowego. Ponadto jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, miedź i chlor. Syrop z buraka ma następujące działanie: poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych, pomaga w odkrztuszaniu, zmniejsza ból gardła i chrypę, ułatwia oddychanie. Jest skutecznym remedium na suchy, dokuczliwy kaszel.

Przygotowanie:

Najpierw ścieramy na tarce średniej wielkości buraka, wrzucamy do garnka i dodajemy 2 łyżeczki miodu. Podgrzewamy tak, aby syrop się nie zagotował przez ok. 20 minut. Przecedzamy i zlewamy do słoiczka. Przy uciążliwym kaszlu należy przyjmować go co godzinę po 1 łyżce. Nie podajemy go dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

W naszym sklepie znajdziecie Państwo syrop z buraka.

Syrop goździkowy

Goździki w syropie uśmierzą uciążliwe drapanie w gardle i pomogą wykrztusić zalegającą wydzielinę, a także zmniejszą chrypkę. Jest dobry na kaszel mokry. Ponadto zarówno miód, jak i olejek eteryczny z goździków działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie.

Przygotowanie:

Najpierw 6 goździków zalewamy 130 ml miodu. Następnie zgniatamy je i pozostawiamy na noc. Rano wyrzucamy goździki z miodu i każdego dnia spożywamy 1 łyżeczkę takiego syropu.

Syrop z tymianku

Tymianek ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze,  ponadto dezynfekuje i leczy stany zapalne. Roślina zawiera  liczne olejki eteryczne: tymol, terpineol, borneol, cyneol oraz octan bornylu. To właśnie one wykazują działanie lecznicze, dlatego syrop przygotowuje się głównie z listków rośliny. Syrop mogą pić dorośli i dzieci. Ten naturalny lek wpływa pozytywnie na drogi oddechowe oraz układ pokarmowy. Łagodzi objawy infekcji gardła, ale także leczy zapalenia dziąseł. Przy kaszlu działa wykrztuśnie i rozkurczowo.

Przygotowanie:

Najpierw wypełniamy litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 wysokości. Następnie gotujemy litr wody i mieszamy z 0,5 kg cukru (można wykorzystać do tego celu miód). Następnie tymianek zalewamy wodą z cukrem i mieszamy. Zamykamy słoik i odstawiamy na 2 dni w suche i chłodne miejsce. Potem odcedzamy i przelewamy do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

Specjalnie dla dzieci wyprodukowano syrop z tymianku. Możecie Państwo kupić go tutaj.

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny zawiera witaminę C, która zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność, sole mineralne, węglowodany, flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco. Możemy go stosować gdy pojawiają się pierwsze oznaki przeziębienia, kaszel lub chrypa, zapalenie gardła i oskrzeli, ból gardła, grypa, katar, ogólne osłabienie organizmu, dreszcze.

Przygotowanie:

Potrzebujemy około 1 kg pędów sosny i 1 kg cukru (może być brązowy). Układamy w słoiku warstwę pędów, a następnie warstwę cukru – i tak na zmianę. Słoik zakryj gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzamy syrop i zlewamy go do butelek. Syrop należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Nie tylko ułatwia oddychanie, lecz także rozgrzewa całe ciało.

Gotowy syrop z pędów sosny możecie Państwo kupić w Aleeko.

Syrop z mniszka

Syrop z mniszka ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Bardzo często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. W dodatku doskonale sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe i na infekcje skórne. Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. W jego składzie znajdziemy nie tylko witaminę C, ale także A, B, D.

Przygotowanie:

Będziemy potrzebować ok. 1 litra kwiatów mniszka, 1 łyżkę spirytusu i 1 kg cukru (może być brązowy). Świeże kwiaty umieszczamy w słoiku, zasypujemy warstwowo cukrem i ugniatamy. Na wierzch wlewamy jeszcze łyżkę spirytusu i dosypujemy łyżkę cukru. Syrop należy pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Ze względu na zawartość spirytusu, nie należy podawać dzieciom.

Syrop z mniszka możecie Państwo kupić tutaj.

Syrop czosnkowy

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który zawiera związki flawonoidowe, witaminy: A, B1, B2, PP i C, wpływające korzystnie na odporność organizmu. W czosnku znajdziemy ponadto sole mineralne – magnez, wapń, potas oraz pierwiastki takie jak chrom, nikiel i kobalt. Czosnek obniża ciśnienie krwi, obniża gorączkę, a dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym ułatwia oddychanie, udrożniając drogi oddechowe i ułatwiając odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Przygotowanie:

Do przygotowania syropu potrzebne będą 2 główki czosnku, miód, szklanka przegotowanej i wystudzonej wody i 2 cytryny. Najpierw czosnek przeciskamy przez praskę, zalewamy 1 szklanką przegotowanej i letniej wody, dodajemy 3 łyżki miodu i świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Mieszamy i odstawiamy na dobę. Następnie przecedzamy i zlewamy do buteleczki. Spożywamy 1 łyżeczkę rano i wieczorem.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatu czarnego bzu stosuje się przy przeziębieniach i grypie. Kwiaty mają silne działanie moczopędne, detoksykujące oraz ułatwiające odkrztuszanie. Ponadto działają także rozkurczowo, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:

Potrzebne nam będzie ok. 30 baldachów kwiatów czarnego bzu, sok z 4 dużych cytryn, 2 litry wody i 1 kg cukru. Odcinamy łodyżki, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na ok. dobę do lodówki. Nastepnie przecedzamy, dodajemy cukier, sok z cytryn, mieszamy i podgrzewamy. Nie gotujemy syropu, jedynie doprowadzamy go do wrzenia. Gorący syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy je i postawiamy do góry dnem. Następnie odwracamy, kiedy wystygną. Syrop można przechowywać w chłodnym miejscu ok. 6 miesięcy. Możemy go przyjmować 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z czarnego bzu dostaniecie Państwo tutaj.

Syrop z pigwy

Wpływa na poprawę układu immunologicznego. Działa przeciwko przeziębieniom i wspomaga zwalczanie grypy. Dodatkowo pigwa działa na niestrawność. Pomaga przy zgadze i nieżycie jelit. Ponadto wspomaga leczenie uporczywego, suchego kaszlu, który czasami zostaje po przeziębieniu i chorobach górnych dróg oddechowych.

Przygotowanie:

Potrzebne nam będzie ok. 1 kg owoców pigwy lub pigwowca oraz 700 g cukru. Owoce myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałeczki. Następnie przekładamy owoce do miski i zasypujemy cukrem. Dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką i zostawiamy w zacienionym miejscu. Mieszamy raz na kilka dni. Syrop będzie gotowy gdy owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Możemy przelać do małych słoiczków i zostawić owoce w środku. Możemy pić 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z pigwowca możecie Państwo zakupić w naszym sklepie.

Syrop miodowo-rzepowy

Czarna rzepa działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, ale także poprawia pracę wątroby. Witaminy i minerały w niej zawarte są łatwo przyswajalne przez organizm.

Przygotowanie:

Obraną ze skórki czarną rzepę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy z niej około filiżanki soku. Płyn mieszamy z miodem lipowym w stosunku 1:1. Stosujemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Syrop z kwiatów dziewanny

Jest to łagodny syrop o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Może być podawany nawet dzieciom.

Przygotowanie:

Do przygotowania syropu potrzebujemy szklankę świeżych kwiatów, 1 szklankę cukru, 2 szklanki wody i sok z cytryny. Kwiaty rozdrabniamy, zalewamy wodą i sokiem z cytryny, odstawiamy na kilka godzin, a potem gotujemy na wolnym ogniu. Płyn przecedzamy i jeszcze raz gotujemy, tym razem z cukrem, aż stanie się gęsty. Stosujemy 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z kwiatów lipy

Syrop z lipy można stosować w okresach zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, a także pomocniczo w zwalczaniu przeziębień, kaszlu i infekcji oddechowych.

Przygotowanie:

Do przygotowania syropu potrzebne na, będzie 100-150 g świeżych kwiatów lipy (mogą być bez przylistków, jak również w połowie ilości z przylistkami). Na 1 litr syropu rozpuszczamy 1 kg cukru w 1 litrze wrzątku. Dodatkowo potrzebujemy cytrynę. Kwiaty lipy płuczemy na durszlaku i lekko osuszamy na czystej ściereczce. Następnie przekładamy je do wysokiego słoja (około 2-litrowego) i zalewamy gorącym syropem z cukru i wody. Wyciskamy do słoja sok z całej cytryny. Słój przykrywamy  ściereczką i zostawiamy na 2 dni, od czasu do czasu mieszając miksturę. Następnie przecedzamy  syrop z lipy przez sito i przelewamy do butelek lub małych słoiczków. Potem zakręcamy i pasteryzujemy około 15-20 minut. Pasteryzowany syrop z kwiatów lipy przechowujemy w piwnicy. Pijemy 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Syrop z kwiatem lipy znajdziecie Państwo tutaj.

Syrop z malin

Maliny są od stuleci wykorzystywane jako lek na przeziębienie i grypę. Są źródłem kwasu salicylowego, który ma właściwości napotne, a malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, a to pomaga pokonać gorączkę i przeziębienie. W malinach znajdziemy bogactwo witamin, które wzmacniają układ odpornościowy. Potas, magnez i wapń korzystnie wpływają na serce i obniżają ciśnienie, co zapobiega miażdżycy. Maliny to również źródło polifenoli. Syrop z malin zaleca się także w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza i miedzi.

Syropy z malin i czarnego bzu

Przygotowanie:

Do przygotowania syropu potrzebujemy 250 g malin i 200 g cukru. Maliny płuczemy i wrzucamy do wygotowanego słoika. Zasypujemy je cukrem. Zakręcony słoik umieść w garnku z wodą (do połowy wysokości), uszczelniamy go bawełnianą szmatką, aby nie poruszał się podczas gotowania i gotujemy przez 5 minut. Syrop z malin będzie gotowy po przestygnięciu. Pijemy 2-3 razy dziennie po łyżeczce lub dodajemy do ciepłej herbaty.

Szeroki wybór syropów malinowych znajdziecie Państwo tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *